Ce sunt acele măști ciudate pe care le-au purtat unii politicieni americani în timpul asaltului asupra Capitoliului

13.01.2021
Ce sunt acele măști ciudate pe care le-au purtat unii politicieni americani în timpul asaltului asupra Capitoliului
FOto: Twitter/@RepDavidTrone

În imaginile publicate în timpul și după asaltul asupra Capitoliului, din 6 ianuarie, apăreau mulți politicieni și angajați ai instituției care purtau niște măști ciudate. Acelea nu sunt dispozitive de protecție împotriva COVID-19, așa cum mulți oameni au crezut, ci „escape hoods” – dispozitive de evacuare a persoanelor aflate într-un mediu periculos.

Dispozitivele îi permit unui civil care nu este pregătit pentru astfel de situații să se retragă rapid dintr-un loc în care au fost eliberate substanțe chimice, amenințări biologice, radiații sau care a fost ținta unui atac nuclear.

Zeci de mii de astfel de măști, disponibile la Capitoliu

Mulți oameni au crezut, de asemenea, că acelea sunt măști de gaze moderne, ceea ce nu este greșit. Dispozitivele protejează inclusiv împotriva gazelor periculoase, precum gazul sarin sau gazul muștar.

Citește și: Tulburător: Datele GPS extrase din Parler arată cât de adânc au pătruns suporterii lui Trump în interiorul Capitoliului

Cele disponibile la Capitoliul american, modelele Scape CBRN 30, sunt produse de compania ILC Dover. „Când este scoasă din husă, masca pornește automat”, a declarat Doug Durney, reprezentant al companiei. Acest lucru este confirmat de LED-ul roșu aprins. Un sistem de ventilație cu mai multe filtre asigură aer curat în interior. Aerul expirat este evacuat printr-o valvă.

Un dispozitiv Scape CBRN 30 poate funcționa timp de 30 de minute cu bateriile incluse.

US Capitol a fost înzestrat cu astfel de măști după atacurile din 11 septembrie 2001. În 2002, instituția a primit 20.000 de unități.

Sursa: Popular Science

CITEȘTE ȘI:

Cine este, de fapt, răzvrătitul cu coarne de la Capitoliu! Starul a trebuit să se apere, public

Designerii iPhone au creat două măști de protecție: Apple Face Mask și ClearMask

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult