Huawei FreeBuds 5i review: căști ieftine, cu funcții „premium”

26.01.2023
Huawei FreeBuds 5i review: căști ieftine, cu funcții „premium”

Segmentul de piață al căștilor true wireless este unul extrem de dinamic, întrucât cam toate companiile din zona de tehnologie (și nu numai) au astfel de produse în portofoliu. Acest lucru accelerează concurența, iar asta aduce pe piață din ce în ce mai multe modele, cu funcții din ce în ce mai avansate, la prețuri cât mai competitive. Huawei și seria FreeBuds i s-a remarcat întotdeauna printre modelele de buget, însă noul modelul FreeBuds 5i pare că are tot ce ai nevoie de la un astfel de produs, aducând astfel în discuție întrebarea: „de ce mai există modele mai scumpe?”.

Design-ul FreeBuds 5i nu s-a schimbat semnificativ, dar există câteva diferențe față de generația 4i

Unul dintre motivele pentru care Huawei poate să ofere FreeBuds 5i la un preț mai mic decât concurența și chiar și decât alte modele din portofoliul său este faptul că aceste căști nu sunt „construite de la zero”. Acestea folosesc același design pe care l-am văzut și anul trecut pe FreeBuds 4i pentru carcasă și are chiar și lucruri în comun cu modele mai scumpe precum FreeBuds Pro. Totuși, dimensiunile nu sunt 100% identice, deci husele nu se vor potrivi de la un model al altul.

Huawei FreeBuds 5i accessories

Apoi, pentru prima dată, aceste căști folosesc materiale mai ieftine, precum plastic reciclat. Pe lângă faptul că această decizie asigură protecția mediului înconjurător și duce la reducerea deșeurilor din plastic, textura mată și culoarea neuniformă a carcasei asigură un design atrăgător și rezistență mai bună în timp la zgârieturi. Cei care au folosit o pereche de AirPods sau chiar FreeBuds de la Huawei din generațiile mai vechi, cu carcase lucioase, știu că acestea se zgârie și se „mătuiesc” în timp. FreeBuds 5i își va păstra aspectul exterior intact mai mult timp.

Nu pot spune că sunt un mare fan însă al formei de „ou” a carcasei de pe FreeBuds, dar aceasta pare să fie cea pe care Huawei o folosește deja de câțiva ani și pe mai multe modele de căști. Din fericire, textura mată asigură că nu mai este atât de alunecoasă ca în trecut, deci va fi mai greu de scăpat. Dar va fi și mai greu de scos din buzunarul de la pantaloni de tip „slim fit”.

Huawei FreeBuds 5i case open

La fel ca oricare pereche de căști de acest gen, Huawei livrează căștile cu un cablu de încărcare USB-C și cu dopuri de silicon de diverse mărimi, cele medii fiind instalate din fabrică.

Căștile pot fi configurate prin Huawei AI Life

Spre diferență de Samsung, de exemplu, Huawei oferă posibilitatea de a conecta și configura căștile FreeBuds 5i pe oricare tip de telefon. Aplicația AI Life este disponibilă atât pe App Gallery-ul Huawei, cât și pe App Store-ul Apple, iar acest lucru a făcut testarea pe un iPhone foarte ușoară.

Aplicația AI Life, folosită pentru a gestiona și alte produse smart din oferta Huawei, oferă acces rapid la setări precum ANC, gesturi pentru control, alegerea corectă a dopurilor și chiar update-uri software. Interfața este simplă și ușor de înțeles, iar setările nu sunt extrem de complicate. Am apreciat faptul că poți configura gesturile pentru fiecare cască în parte pentru scurtături de atingere dublă sau lungă, însă ajustarea volumului cu glisări in sus sau în jos poate fi doar dezactivată, nu înlocuită cu altă comandă.

Am fost puțin dezamăgit însă de faptul că ai de ales la categoria „sound quality” doar între trei profiluri. Aceasta nu este „calitatea” sunetului, ci doar profilul audio, unde ai doar profilul implicit, profilul care amplifică basul, și profilul care amplifică înaltele. Nu există un egalizator manual pentru crearea unui profil propriu.

Mi s-a părut ciudată integrarea unei funcții de „găsire” a căștilor, care funcționează doar dacă acestea sunt conectate, adică dacă sunt în afara cutiei de încărcare. Dacă pierzi prin casă cutia cu tot cu căști în ea, acestea nu se vor conecta la telefon pentru a reda sunete pentru a putea fi găsite. De asemenea, dacă rămâi doar cu căștile în urechi și nu știi unde ai lăsat cutia de încărcare, aceasta nu are difuzoare pentru a fi găsită. În plus, nu există monitorizare pe hartă pentru a le putea găsi dacă îți cad din buzunar, sau dacă vrei să afli dacă le-ai lăsat la serviciu sau acasă.

FreeBuds 5i oferă cam tot ce ai nevoie, dar fără încărcare wireless

Întrucât au cam aceeași formă și design general, FreeBuds 5i sunt la fel de confortabile și plăcute în utilizare precum FreeBuds 4i. De altfel, nici autonomia nu s-a schimbat prea mult, noul model oferind cam șapte ore de ascultare la o singură încărcare. Această valoare este bună, dar există și modele mai performante în zona căștilor true wireless. Realist însă, sunt puține momentele în care ai folosi căștile pe perioade mai lungi fără întreruperi și sunt slabe șanse să le folosești atât de mult oricum. Încărcarea căștilor este destul de rapidă în interiorul cutiei, oferind cam jumătate de autonomie după 15 minute. În total, poți încărca complet căștile în cutie cam de patru ori, pentru 28 de ore în total.

Huawei FreeBuds 5i buds front

Calitatea audio este foarte bună, dar deja ar trebui să ne așteptăm la asta de la căști realizate de brand-uri mari. Ce oferă însă Huawei FreeBuds 5i față de alte modele din această categorie de preț este sunet la standard Hi-Res Audio Wireless. Desigur, va fi necesar un telefon compatibil, iar cum Apple nu permite configurarea codec-ului de redare pe Bluetooth, nu am putut testa această capabilitate. Desigur, fără muzică la calitate Hi-Res, este cam greu să vezi diferența oricum. Abonații TIDAL sau cei care ascultă melodii în format FLAC ar trebui să poată confirma acest lucru.

Cel mai mult mi-a plăcut însă faptul că pentru căști de buget redus, ai le dispoziție una dintre cele mai bune tehnologii de anulare a zgomotului de fundal. Există trei niveluri de intensitate pentru ANC, dar setarea implicită este Ultra, deci cea mai puternică,  care poate reduce cam tot zgomotul de fundal dintr-un oraș aglomerat sau din mijloace de transport în comun. Pentru medii mai liniștite, există două trepte inferioare. Vocile și alte sunete mai puțin regulate nu vor fi complet izolate, desigur. Pentru o cursă cu avionul, o călătorie cu trenul sau autocarul, aceste căști vor fi cu siguranță foarte plăcute datorită funcției ANC. Iar modul de „transparență”, numit modul „ambiental” de Huawei, își face treaba bine și permite sunetului să pătrundă în căști într-un mod natural. Aproape că uiți că ai căștile în urechi atunci când activezi acest mod.

Huawei FreeBuds 5i case open detail

Există chiar și conectivitate duală, putând avea simultan conectate două dispozitive, precum un telefon și un computer, iar sunetul se mută de pe unul pe celălalt în funcție de cel pe care îl folosești. Tranziția este cu siguranță mai simplă între dispozitive Huawei, unde există conceptul de „super devices”, însă funcționează și cu altele.

Singurul lucru care lipsește de pe FreeBuds 5i, de fapt, față de o pereche de căști din gama „premium”, este încărcarea wireless. Acestea se încarcă doar pe cablu. Dar având în vedere cât de rar va trebui să le încarci, de fapt, asta nu e tocmai o problemă. Ar mai fi și faptul că singura metodă de a verifica nivelul de încărcare al căștilor este doar prin aplicația AI Life, deci cei care nu vor să instaleze aplicații noi pentru fiecare accesoriu în parte vor fi în dezavantaj.

Huawei FreeBuds 5i usb

Concluzii

Căștile Huawei FreeBuds 5i sunt unele dintre cele mai ușor de recomandat din acest moment, oferind un balans foarte bun între design plăcut, performanță peste medie și un preț accesibil. Căștile sunt listate acum la 420 lei, însă cei care urmăresc evoluția acestor tipuri de accesorii știu că vor ajunge în oferte speciale chiar și la jumătate de preț. La prețul standard sunt deja o ofertă foarte bună, dar la o reducere vor fi cu adevărat imbatabile, Freebuds 5i oferind cam tot ceea ce primești de la o pereche de căști de peste 1.000 de lei, la mai puțin de jumătate de preț.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult