Meta sistează livrările Facebook Portal, compania renunțând să mai ofere hardware pentru consumatorii de rând

10.06.2022
Meta sistează livrările Facebook Portal, compania renunțând să mai ofere hardware pentru consumatorii de rând

Probabil că în decizie a contat și modul în care Facebook Portal a fost perceput ca un „dispozitiv de spionaj”, strecurat în propria locuință chiar pe banii tăi, prin care Facebook (acum Meta) să poată afla cât mai multe detalii despre viața ta personală.

În plin scandal legat de intimitatea online, în urma unor scurgeri de informaţii personale şi a unor conturi sparte, Facebook a lansat două display-uri inteligente conectate permanent la internet, pozând ca și dispozitive dispozitivele de comunicare pentru acasă. Facebook Portal include camere foto/video şi microfoane pentru a pune utilizatorii în contact prin chat video, dar şi pentru a controla dispozitivele inteligente din casă prin intermediul Amazon Alexa. Primul este un dispozitiv similar cu ceea ce am mai văzut în trecut de la Lenovo sau Amazon, oferind un touchscreen de 10” şi o cameră video pentru chat. Portal+ este însă un dispozitiv de 15”, care poate fi folosit atât în orientare portret, cât şi în landscape.

Canerele video încorporate cu dispozitivul Portal pot să urmărească utilizatorii pentru a-i ţine tot timpul în prim-plan în cadrul apelurilor video prin intermediul Facebook Messenger. Totodată, microfoanele „ascultă” permanent ce se întâmplă în încăpere, așteptând comenzi vocale care pot fi iniţiate folosind replica „Hey Portal”. În practică, Meta ar putea colecta și alte informații pe cale audio, de valorificat în scop publicitar. Ce-i drept, dovezile în acest sens sunt circumstanțiale și dificil de probat.

Lansată în anul 2018, seria de dispozitive Portal a rămas mai degrabă ca un pretext de controversă la adresa Meta, decât un produs cu adevărat profitabil, retragerea acestuia venind doar să ajute la „curățarea” imaginii companiei, în ansamblu. Mai departe, Meta va continua să ofere soluții de videoconferință pentru companii și alte produse care ating nevoile acestora, însă oferta pentru consumatorii retail va fi mai limitată la servicii online și software-ul asociat.

În total, aproximativ 800.000 dispozitive Portal ar fi fost livrate în cursul anului 2021, majoritatea ajungând la consumatori din Statele Unite. La nivel global, acestea au reprezentat mai puțin de 1% din piața globală de dispozitive smart speaker și smart display.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult