Qualcomm anunță noi chipseturi Bluetooth LE Audio cu suport lossless audio

17.11.2022
Qualcomm anunță noi chipseturi Bluetooth LE Audio cu suport lossless audio

Qualcomm S3 și S5 Gen 2 vor face o pereche perfectă cu telefoanele bazate pe Snapdragon 8 Gen 2, permițând audiție fără pierderi de calitate prin viitoarele generații de căști wireless.

Anunțat de Bluetooth SIG încă din anul 2020, ca parte a setului de specificații Bluetooth 5.2, standardul Bluetooth LE Audio este inclus deja cu versiunea Android 13, lipsind doar partea de hardware care să asigure și suport nativ la nivelul dispozitivelor folosite de utilizatori. Înainte de versiunea 5.2, Bluetooth LE era folosit strict pentru transferuri de date și nu permitea transmisia audio. Caracteristicile cheie ale LE Audio includ consumul de energie mult redus, suportul Multi-Stream Audio pentru o experiență audio îmbunătățită pe căști din categoria true-wireless, capacitatea de a transmite unul sau mai multe fluxuri audio la un număr nelimitat de dispozitive audio și multe altele.

Modificările necesare pentru facilitarea conexiunilor audio au fost adăugate în versiunea Android 13 sub forma unui nou API, având ca element central LC3 (Low Complexity Communications Codec), un format de compresie audio optimizat pentru consum redus de energie și calitate ridicată a audiției, chiar și în condițiile unui bitrate sever limitat. Qualcomm vine să extindă avantajele Bluetooth LE Audio cu suport lossless audio, permițând audiție fără pierderi de calitate într-un mod care nu afectează autonomia căștilor wireless. Totuși, pentru asta vei avea nevoie de un smartphone și set de căști wireless echipate cu chipseturi cu Qualcomm compatibile.

Pe lângă audiție lossless prin conexiuni Bluetooth LE Audio, chipseturile Qualcomm S3 și Qualcomm S5 Gen 2 mai suportă și alte facilități avansate, precum dynamic head tracking pentru aplicarea dinamică a efectelor de spațializare audio. Spre exemplu, facilitatea este îndeosebi utilă la folosirea căștilor VR sau AR, permițând utilizatorilor să localizeze sursa sunetului întorcând capul către obiectul sau locația virtuală din care este emanat. Alte îmbunătățiri vizează implementarea Active Noise Cancellation, căștile echipate cu noul chipset putând dezactiva temporar funcția ANC dacă utilizatorul încearcă să poarte o conversație cu o altă persoană.

Alte optimizări vizează partea de gaming, noile cip-uri Qualcomm reducând latența conexiunilor de la 68 milisecunde pe generația anterioară, la doar 48 milisecunde. Totodată, este un inclus și un canal de voce dedicat, îmbunătățind claritatea audio pentru sesiunile de chat purtate în timpul jocurilor.

O altă adiție interesantă este funcția Auracast, permițând conectarea mai multor dispozitive prin același canal Bluetooth.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult