Samsung Galaxy Buds2 Pro review: sunet puternic și ANC performant

24.10.2022
Samsung Galaxy Buds2 Pro review: sunet puternic și ANC performant

Chiar dacă Galaxy Buds nu pare să fie un brand atât de popular precum AirPods, de exemplu, Samsung a lucrat intens în ultimii câțiva ani pentru a dezvolta căști true wireless cât mai performante. După multiple iterații, diverse forme, care au avut mai mult sau mai puțin succes, Galaxy Buds2 Pro par să fie ceea ce Samsung dorea să lanseze încă de la început: o pereche de căști cu un design plăcut și confortabil, echipate cu cele mai noi tehnologii audio. Din păcate, Samsung se inspiră prea mult de la Apple, în încercarea de a-și depăși rivalul din SUA.

Prima dată am văzut Galaxy Buds2 Pro în cadrul lansării telefoanelor Galaxy Z Fold4 și Flip4 de la Londra, unde acestea nu au primit atenția pe care o meritau, probabil, în cadrul prezentărilor. Asta pentru că prioritare pentru companie păreau a fi telefoanele noi și ceasurile Galaxy Watch5. Totuși, în timp ce telefoanele nu sunt nicăieri aproape de a fi „perfecte”, iar ceasurile e confruntă cu o concurență foarte mare în piață, căștile ar putea fi cele mai bune din zona lor de preț. Totuși, acestea ar putea să nu fie potrivite pentru toți utilizatorii de smartphone-uri, în special nu pentru cei care folosesc iOS.

Galaxy Buds2 Pro asigură funcționalitate extinsă doar pe Android și completă doar pe modele Samsung

Samsung a lansat de curând o nouă aplicație de mobil, numită Galaxy Wearables, care este momentan disponibilă doar pe Android. Aceasta funcționează asemeni unui hub și necesită descărcarea de diverse „module” pentru conectarea accesoriilor. Desigur, telefoanele Galaxy sunt prioritare aici, având deja instalată aplicația și fiind ușor să găsească tot ceea ce au nevoie pentru funcționare. Pe alte dispozitive cu Android, instalarea este posibilă din Play Store.

Totuși, chiar dacă generațiile Galaxy Buds+ și Galaxy Buds Live ofereau conectivitate completă și cu iOS prin aplicația Galaxy Buds, aceasta nu a fost actualizată și pentru a oferi conectivitate cu modele mai noi. Astfel, dacă vrei să conectezi noile Galaxy Buds2 Pro la un iPhone, acestea vor funcționa, dar nu oferă niciun fel de opțiuni de personalizare. Samsung pare să adopte o strategie similară cu cea Apple, care nu oferă o aplicație de configurare pe Android pentru AirPods.

Iar aplicația este foarte importantă pentru aceste căști, întrucât aceasta oferă acces la actualizări de firmware pentru rezolvarea problemelor care pot fi depistate în timp, sau pentru a îmbunătăți performanța căștilor, dar, mai important, oferă acces la posibilitatea de a personaliza experiența de utilizare. Fără aplicație nu poți configura egalizatorul de sunet, și nu poți opri sau porni diversele funcții ale căștilor.

Astfel, dacă nu aveți un telefon cu Android, nu pot recomanda aceste căști și, dacă vreți să le folosiți la capacitate maximă, va trebui să le folosiți exclusiv cu telefoane Samsung din gama high-end. Asta pentru că redarea la calitate de 24-biți este disponibilă doar pe acele dispozitive, alături de codec-urile avansate. Pentru telefoanele Android „standard”, căștile oferă doar redare prin codec-ul de bază SBC la maximum 16 biți.

Samsung Galaxy Buds2 Pro case LED

Acestea sunt printre cele mai compacte căști true wireless

Dacă aveți totuși un telefon Samsung, Galaxy Buds2 Pro ar trebui să fie prima și poate chiar singura opțiune atunci când luați în considerare cumpărarea unei perechi de căști true wireless. Nu doar că acestea se conectează automat la telefon fără configurare extra, dar acestea sunt și unele dintre cele mai compacte căști de pe piață. Cutia de încărcare are o textură mată și este de dimensiuni foarte mici, putând fi cu ușor cărată în orice buzunar, fără riscul de a se zgâria, precum căștile care vin în cutii lucioase.

Apoi, căștile sunt foarte ușoare și confortabile în utilizare, având o formă ergonomică. În cutie, acestea sunt livrate cu un cablu de încărcare USB-C și cu dopuri de silicon de dimensiuni mici și mari, cele medii fiind preinstalate din fabrică. Căștile au senzori pentru detectarea urechii, pini magnetici de încărcare și oferă pe partea exterioară suprafețe tactile pentru control.

Samsung Galaxy Buds2 Pro accessories

Galaxy Buds 2 Pro oferă sunet puternic și ANC performant, dar autonomie doar de medie

Din păcate, căștile nu pot fi configurate amănunțit din punct de vedere al controlului. Samsung a programat căștile să răspundă la atingeri, însă acestea nu sunt personalizabile. Va trebui să ții minte că o atingere este play/pauză, o atingere lungă trece între modul ANC, modul ambiental și cel standard, lucruri uzuale, însă pe care nu toți utilizatorii le preferă. Am văzut perechi de căști mult mai ieftine care asigură libertate mai mare în configurare.

De asemenea, am văzut chiar recent căști cu autonomie semnificativ mai mare decât cea oferită de Galaxy Buds2 Pro. Samsung promite 5 ore de utilizare cu anularea zgomotului ambiental activă, ceea ce este o valoare bună, dar nu grozavă. În utilizare normală, la volum înalt, s-ar putea ca aceste 5 ore să fie mai degrabă în jur de 4 și jumătate. Cutia de încărcare, din cauza dimensiunilor reduse, nu încarcă cele două căști decât de încă două ori, pentru un total de vreo 15-18 ore de ascultare la o singură încărcare.

Samsung Galaxy Buds2 Pro open case

Din fericire, în afară de astfel de detalii și o autonomie doar bună, nu grozavă, aceste căști își fac treaba excelent. Anularea zgomotului ambiental este foarte bună, iar calitatea sunetului redat este printre cele mai bune din piață.

Din păcate, nu am avut acces la un telefon Samsung, care ar fi putut asigura cea mai înaltă calitate de redare pe aceste căști, dar chiar și pe un Motorola Edge 30 Neo, un telefon mid-range cu codec SBC, calitatea sunetului s-a dovedit a fi excelentă. Sunetul este foarte bine balansat pe profilul neutru implicit, iar cei care vor mai mult bas, sau înalte mai puternice, pot apela la egalizatorul din aplicația Galaxy Wearables. Profilul „dinamic” mi s-a părut a fi cel mai bun pentru ascultarea de muzică de orice gen.

Samsung Galaxy Buds2 Pro buds back

Mai impresionat am fost însă de volumul de care Galaxy Buds2 Pro dă dovadă. În general, căștile de acest gen se bazează pe faptul că sunetul exterior este atât pasiv, cât și activ izolat, încât nu este necesar un volum prea mare de redare. Samsung a ales însă să ofere și un volum puternic, care este comparabil chiar și cu cel al căștilor over-ear. Muzica pe aceste căști capătă astfel o nouă „dimensiune”, oferind un sunet caracteristic unor difuzoare mult mai mari, cu putere mult mai mare.

Concluzii

Așa cum spuneam anterior, dacă nu aveți deja un telefon Samsung, există opțiuni mai ieftine și mai „compatibile” pe piață. Probabil că utilizatorii de iPhone se vor îndrepta către AirPods Pro 2, iar cei care au alte telefoane vor alege modele mai ieftine cu capabilități similare. Pe Samsung însă, Galaxy Buds2 Pro este o alegere logică și merită din plin diferența de preț față de modelele Buds2, Buds Live sau Buds Pro din trecut, datorită sunetului superior, dimensiunilor reduse și ANC-ului performant.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult