Samsung UV Sterilizer review: Dispozitiv 2-în-1, sterilizator și încărcător wireless

28.01.2022
Samsung UV Sterilizer review: Dispozitiv 2-în-1, sterilizator și încărcător wireless

Telefoanele mobile sunt unele dintre cele mai murdare obiecte cu care interacționăm frecvent. Potrivit unor studii, aceste dispozitive au mult mai multe bacterii decât capacele vaselor de toaletă. În timpul pandemiei COVID, igienizarea obiectelor pe care le folosim frecvent este foarte importantă.

Pentru a înlătura urmele de mizerie, grăsime și praful putem folosi o cârpă fină cu un amestec de apă și alcool izopropilic. Dar această metodă, deși oferă senzația de dispozitiv curat, nu garantează curățarea în profunziume a fiecărei zone, oricât de mici ar fi. Aici intervin sterilizatoarele care folosesc lumină ultravioletă (UV), precum cel oferit de Samsung (modelul GP-TOU020SABWQ), testat de noi în ultima perioadă.

Lumina UV poate distruge virusurile și bacteriile, inclusiv coronavirusul care provoacă boala COVID-19. Lămpile folosite de multe aparate de acest fel sunt calibrate pentru a emite lumină cu o lungime de undă scurtă (între 200 și 280 nanomeri). Denumită şi UV-C, acesta este cel mai dăunător tip de lumină ultravioletă. Acest tip de radiaţie reacţionează şi cu aerul din jur, generând ozon, un gaz cu puternic efect oxidant.

Sterilizatorul Samsung este o cutie albă, din plastic, cu design „spartan”, dar elegant. Pe capac este gravat textul „UV Sterilizer”, iar pe partea laterală din față avem un buton de pornire și un LED. Dispozitivul stă ferm pe birou datorită celor patru piciorușe de cauciuc cu care este dotat. Marca Samsung apare doar pe eticheta de la baza aparatului. De altfel, dispozitivul nu a fost dezvoltat „în casă” de compania din Coreea de Sud, ci de un partener care are licență oficială.

Conectarea la sursa de energie – care poate fi un power bank, laptop, încărcător pentru telefon sau o stație de încărcare – se face prin intermediul unui port USB-C.

Potrivit producătorului, dispozitivul funcționează la temperaturi cuprinse între 10 și 45 de grade Celsius.

Un dispozitiv cu sisteme de siguranță

După deschiderea capacului etanș, care folosește un sistem magnetic de prindere, găsim un interior din plastic gri. La capetele opuse ale spațiului interior se găsesc două lămpi care emit lumină UV la lungime de undă de 253,7 nm. Pentru ca aceasta să ajungă și pe sub dispozitivul așezat în cutie, pe baza acesteia sunt nouă linii ieșite în relief. Deoarece lumina UV-C poate fi dăunătoare, există un sistem care o oprește automat când capacul este deschis în timpul funcționării.

Între capac și cutie exită două opritoare din cauciuc, care amortizează impactul și reduc zgomotul la deschiderea și închiderea carcasei.

Igienizarea completă a unui dispozitiv durează 10 minute. Aparatul este pus în cutie, apoi este închis complet capacul. După apăsarea butonului de pornire se aude un sunet scurt, iar LED-ul devine verde. După 10 minute un alt sunet, mai lung, anunță încheierea sesiunii de sterilizare. Pentru a porni dispozitivul este necesară închiderea completă a capacului.

Citește și: STUDIU: Iată cât de multe bacterii se găsesc pe controllerele de console video

Samsung UV Sterilizer poate fi folosit, pe lângă telefoane, pentru curățarea altor electronice și obiecte care încap în interiorul lui. Astfel, am folosit aparatul pentru a steriliza căști, o telecomandă, ceasul inteligent și chiar cabluri. Pot fi introduse și mouse-uri mai mici sau stick-uri USB.

Include încărcător wireless fast charging

După cum am anunțat încă din titlu, dispozitivul Samsung este unul 2-în-1. Pe fundul cutiei se află o plăcuță de încărcare wireless care încarcă dispozitivele compatibile atunci când sunt introduse în ea. Astfel, în timp ce sunt igienizate, telefoanele și căștile wireless primesc și energie.

Încărcătorul wireless, care folosește standardul Qi și are putere de 10 W, funcționează și cu capacul sterilizatorului deschis. Poate fi așezat pe plăcuță orice dispozitiv cu dimensiuni mai mici de 196 x 96 x 33 mm.

Concluzie

Samsung UV Sterilizer este un produs util în orice casă modernă. Igienizează multe dispozitive pe care le folosim zilnic și poate încărca wireless telefoane sau căști true wireless. Aparatul vine cu sisteme de siguranță pentru a evita expunerea la lumina UV-C, care poate provoca arsuri.

Singurul lucru care nu îmi place este faptul că nu poți deschide capacul ușor cu o singură mână, din cauza sistemului magnetic destul de puternic. Când ai telefonul în mână, pentru a-l pune în sterilizator, trebuie să îl lași jos pentru a-ți folosi ambele mâini ca să deschizi capacul aparatului.

Produsul testat ne-a fost pus la dispoziție de mnagazinul online MyTrendyPhone.ro.

Părţi pozitive

- Design elegant și interior spațios
- Sisteme de siguranță care previn expunerea la radiații
- Oferă încărcare wireless rapidă
- Sistem sonor de avertizare

Părţi negative

- Nu poți deschide capacul cu o singură mână

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult