Cum funcționează aplicația anti COVID-19 dezvoltată de Microsoft pentru iOS și Android

19.06.2020
Cum funcționează aplicația anti COVID-19 dezvoltată de Microsoft pentru iOS și Android

Finanțată de autoritățile japoneze și lansată în Japonia începând de astăzi, aplicația numită COCOA (Contact-Confirming Application) funcționează fără colectarea abuzivă de informații despre utilizatori și promite să ofere un sprijin real în combaterea pandemiei COVID-19.

Funcționând cu ajutorul conexiunii Bluetooth și sistemul nativ de notificări al dispozitivelor cu Android sau iOS, COCOA nu stochează informații personal identificabile, cum ar fi coordonatele de localizare și numere de telefon. În schimb, aplicația colectează în formă criptată interacțiunile anonime cu alte persoane care au instalată aplicația pe telefon, marcând întâlnirile care durează mai mult de 15 minute.

Funcționând la apropieri începând cu distanța de 1 metru și până la raza exterioară a conexiunii Bluetooth, aplicația dă alarma în cazul în care una dintre persoanele cu care ai interacționat poate fără să-ți dai seama (ex. stând la o masă alăturată la restaurant, sau la coadă) a fost depistată pozitiv pentru COVID-19.

Aplicația va alerta automat orice posibile contacte ale persoanei confirmată a fi infectată, sugerând măsuri de auto-carantină și contactarea autorităților.

Mai multe țări au dezbătut abordări diferite pentru implementarea unor aplicații anti-COVID bazate pe monitorizarea interacțiunilor între persoane, unele guverne profitând de oportunitatea creată pentru a forța colectarea mai multor date decât permit API-urile dezvoltate de Apple și Google. Germania și-a lansat propria aplicație bazată pe această platformă după ce inițial plănuia să dezvolte un sistem diferit, iar Marea Britanie a abandonat săptămâna această planul folosirii unei aplicații dezvoltată în regie proprie, în favoarea uneia care folosește noua platformă comună.

aplicația covid-19

Deși a apărut devreme, focarul de coronavirus din Japonia a fost relativ mic, având în vedere suprafața și populația țării, cu 17668 de cazuri și 935 de decese confirmate până în prezent. Aceasta reprezintă o cifră de 140 de cazuri la un milion de oameni, comparativ cu 6.779 din SUA și 1.060 la nivel mondial. Astăzi, guvernul a renunțat și la recomandările pentru evitarea deplasărilor între Tokyo și prefecturile din jur, confirmând evoluția favorabilă a pandemiei COVID-19 în această țară.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult