GeekBench 6 a fost lansat. Promite teste mai complexe și rezultate mai ușor de comparat între platforme

15.02.2023
GeekBench 6 a fost lansat. Promite teste mai complexe și rezultate mai ușor de comparat între platforme

GeekBench, unul dintre cele mai cunoscute teste de performanță pentru computere și smartphone-uri, primește un nou upgrade, primul major după aproape patru ani. Versiunea GeekBench 5 a fost lansată în 2019, fiind adaptată la cazurile de utilizare moderne de la acel moment, iar noul GeekBench 6 promite acum testarea unor capabilități care vor împinge hardware-ul recent către limite, folosind teste care să fie reprezentative pentru tipurile de activități pe care le îndeplinim în prezent pe dispozitive.

GeekBench 6 testează mai riguros procesoarele și cipurile grafice

Chiar dacă nu se vede în prim-plan, testul GeekBench folosește fotografii, PDF-uri și clipuri video pentru a testa viteza de procesare, editare sau salvare a acestora. GeekBench 6 va fi echipat cu teste pentru procesarea fotografiilor la rezoluții mai mari, pentru editarea de PDF-uri cu mai multe pagini și date mai complexe, iar toate vor fi în cantități mai mari. De asemenea, paginile HTML și PDF-urile vor fi aduse la zi din punct de vedere al conținutului și design-ului.

Desigur, apar și noi teste adaptate noilor tehnologii de pe dispozitivele moderne. Vorbim despre posibilitatea de a adăuga un efect de blur în fundalul unei videoconferințe, detectarea obiectelor din fotografii prin intermediul algoritmilor AI, aplicarea de filtre pe fotografii și multe altele. Testele deja existente, precum navigație sau ray tracing vor fi de asemenea actualizate.

Primate Labs, echipa de dezvoltare din spatele GeekBench spune că rezultatele din noul GeekBench 6 vor fi mai relevante pentru a fi comparate între dispozitive și platforme software. Astfel, vei putea vedea mai rapid care este diferența de performanță dintre un procesor desktop și unul de pe laptop, sau între un procesor X86 de PC și unul de smartphone. De asemenea, testele de plăci grafice vor fi mai relevante, mai ales în raport cu utilizarea lor pentru machine learning.

Testele rulează pe perioade mai lungi

Testele vor fi puțin mai lungi, însă. GeekBench 5 rulează pe un laptop de medie în sub 2 minute, iar noul test GeekBench 6 rulează pe un sistem similar pentru peste 3 minute. Astfel, ne putem aștepta la o testare cu 50% mai lungă. Acest lucru va afecta cu siguranță scorurile unor modele de dispozitive care nu includ răcire destul de performantă, întrucât susținerea stresului asupra componentelor va duce la încălzire peste limite și la scăderea performanței de procesare.

GeekBench 6 rămâne gratuit pentru scopuri non-comerciale, cumpărarea pachetului Pro fiind dedicat doar celor care au nevoie de testare automatizată sau pentru gestionarea rezultatelor în mod offline. În varianta free, toate testele ajung în baza de date GeekBench, motiv pentru care vedem și multe „leak-uri” despre dispozitive încă neanunțate pe site-ul oficial. Prețul pentru GeekBench Pro este de 100 de dolari americani.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult