Sute de aplicații includ codul de urmărire al unei firme care lucrează pentru guvernul SUA

08.08.2020
Sute de aplicații includ codul de urmărire al unei firme care lucrează pentru guvernul SUA

Sute de aplicații includ software de urmărire de la o mică firmă din SUA care lucrează pentru guvernul american, dar și pentru entități private.

Firma, numită Anomaly Six LLC, a fost fondată de doi veterani din armata SUA, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Aceasta plătește dezvoltatorii de aplicații pentru a include în acestea codul de urmărire. Peste 500 de dezvoltatori au acceptat, dar WSJ nu a reușit să facă rost de o listă cu titlurile.

Prin intermediul aplicațiilor, Anomaly Six colectează date anonimizate despre coordonatele geografice ale smartphone-urilor, care primesc coduri unice. Informațiile sunt trimise apoi guvernului american.

Citește și: 295 de extensii Chrome, folosite pentru a insera reclame în căutările Google Search și Bing

Deși datele sunt anonimizate, nu este greu să identifici cui aparține un telefon. Noaptea, aceste dispozitive nu se mișcă mult timp, iar cei care au coordonatele geografice pot afla cine locuiește la adresa respectivă.

Sute de milioane de utilizatori de aplicații urmăriți

Serviciul oferit de Anomaly Six este legal potrivit legilor americane, deoarece firma nu vine datele în scopuri comerciale, iar informațiile sunt anonimizate. Totuși, în alte regiuni, precum Uniunea Europeană, această practică nu este tolerată.

Potrivit WSJ, firma a urmărit sute de milioane de utilizatori de smartphone-uri din întreaga lume.

Firma nu are, pe site-ul său, o politică de confidențialitate și nu este înregistrată ca broker de date. Anomaly Six are sediul în Alexandria, Virginia, și are doar opt angajați.

Fondatorii firmei sunt Brandan Huff – fost ofițer de contrainformații – și Jeffrey Heinz – care a activat în US Army. Cei doi au lucrat înainte pentru Babel Street, o firmă care oferea serivicii de monitorizare social media pentru serviciile de informații.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro, Go4games.ro și Apropotv.ro. Are 15 ani de experienţă în presa centrală şi a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro ... citește mai mult