Coreenii au inventat automobilul electric alimentat de.. drum

06.08.2013
Coreenii au inventat automobilul electric alimentat de.. drum

În timp ce prin România, gropile din asfalt încă sunt o problemă aparent de nerezolvat, în Coreea de Sud tocmai au fost inaugurate primele drumuri capabile să alimenteaze cu energie vehiculele electrice care le străbat, eliminând astfel nevoia pentru acumulatori costisitori.

Coreenii au inventat automobilul electric alimentat de.. drum

Noua reţea de drumuri ascunde cabluri electrice îngropate imediat sub stratul de asfalt, protejate de intemperii şi perfect izolate împotriva electrocutării accidentale. În loc de pantograf şi cabluri expuse, transferul de energie este realizat prin efect de rezonanţă magnetică, cu ajutorul unor elemente captatoare montate de-a lungul podelei autobuzelor experimentale. Pentru mobilitate şi în afara reţelelor amenajate, vehiculele conţin totuşi şi un banc de acumulatori, dar de capacitate mai mică şi mai puţin costisitori decât soluţiile instalate pe vehicule electrice complet autonome.

Diagrama sistemului de alimentare prin rezonanţă magnetică

Detaliile tehnice exacte nu sunt foarte bine conturate, dar aparent transferul de energie este realizat folosind o tehnologie numită SMFIR (Shaped Magnetic Field in Resonance), dezvoltată de Institutul Coreean pentru Ştiinţă şi Tehnologie Avansată. Sistemul presupune transmiterea unui curent cu putere de 100KW, modulat folosind o frecvenţă de aproximativ 20Khz, de-a lungul unor perechi de bobine cu diametru de 30 cm, montate sub covorul asfaltic. Energia difuzată este captată în virtutea efectului de rezonanţă magnetică apelând la o pereche de bobine instalate în podeaua autovehiculului, la o distanţă de aproximativ 17 cm de elementul transmiţător.

Diagrama de funcţionare a autobuzelor OLEV

Ajutat de câmpului electromagnetic direcţionat către vehicul şi folosirea unor dispozitive de conversie performate, sistemul rezultat se poate lăuta cu o eficienţă de peste 85% la transferul energiei. Suplimentar, costul întregii instalaţii este păstrat în limite rezonabile graţie acumulatorilor instalaţi la bordul autobuzelor OLEV. Chiar dacă au numai o treime din capacitatea necesară unui vehicul electric convenţional, acumulatorii încărcaţi din mers acoperă fără probleme distanţele parcurse pe porţiunile de drum ne-electrificat. Astfel, numai 5-15% din distanţa totală a traseului trebuie prevăzută cu sistem de alimentare prin inducţie, eventual concentrat în zona staţiilor de autobuz, unde timpul de staţionare permite un transfer mai mare de energie.

Deocamdată reţeaua de transport în lungime de 24 Km, instalată în oraşul Gumi din Coreea de Sund, este singura acest gen din lume. Cele două vehicule OLEV (Online Electric Vehicles) experimentale asigura transportul între staţia de cale ferată locală şi regiunea In-dong. Încurajate de rezultatele programului pilot, autorităţile locale plănuiesc extinderea reţelei de transport şi suplimentarea parcului de vehicule cu încă 10 autobuze OLEV până în anul 2015.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult