Elon Musk ar vrea ca lumea să îi uite. Cine sunt necunoscuții care au fondat, de fapt, Tesla

10.02.2021
Elon Musk ar vrea ca lumea să îi uite. Cine sunt necunoscuții care au fondat, de fapt, Tesla

Multă lume are impresia că Elon Musk este fondator sau co-fondator al Tesla, iar antreprenorul vrea ca oamenii să creadă asta. Adevărul este că cel mai popular producător de automobile electrice din lume a fost fondat de doi oameni practic necunoscuți publicului larg, Martin Eberhard și Marc Tarpenning.

Cei doi au acordat un interviu canalului de televiziune CNBC, în care au vorbit despre începuturile Tesla. Startup-ul a fost fondat în 2003, dar până în 2006 a fost „invizibil”.

Printre primii investitori în companie s-a numărat, în 2004, Elon Musk, care a fost numit președinte al consiliului director în același an. Miliardarul a devenit CEO (al patrulea din istoria scurtă a companiei) în 2008, anul în care modelul sport Roadster a intrat în producție limitată.

Cine sunt Eberhard și Tarpenning

Cei doi antreprenori au colaborat, înainte de lansarea Tesla, la dezvoltarea unuia dintre primele e-book readere, Rocket e-Reader.

Rocket e-Reader

Un fan al mașinilor sport, Eberhard a investit în startup-ul din domeniul automobilelor electrice AC Propulsion și a propus folosirea bateriilor Li-Ion pe vehicule. Firma respectivă nu mai există astăzi.

Când au lansat Tesla, Eberhard și Tarpenning au bazat primul model al companiei, Roadster, pe unul existent, Lotus Elise. Cei doi au încercat, fără succes, să determine Lotus să investească în afacerea lor. Apoi au mers la Elon Musk, omul care fondase compania spațială privată SpaceX. „Am promovat ideea în fața cuiva care încerca să construiască rachete”, a declarat Tarpenning.

În aprilie 2004, Musk a investit 6,35 milioane de dolari în startup.

Tesla: De la câteva mașini sport la 500.000 de unități produse într-un an

Tesla a produs doar 2.500 de unități Roadster înainte de a opri producția modelului, în 2011. După aceea, compania s-a concentrat pe sedanul Model S, devenită ulterior mașina electrică preferată a celor bogați și celebri. Eberhard și Tarpenning au părăsit, însă, compania înainte de debutul pe piață al mașinii.

Martin Eberhard și Marc Tarpenning (Foto: captură din video)

Eberhard a susținut că a fost „votat afară de pe insulă”, iar ulterior l-a criticat pe Elon Musk. Tarpenning a declarat că mai vorbește, ocazional, cu miliardarul.

Ulterior, Eberhard a lucrat pentru Volkswagen și a lansat startup-ul InEVit, care dezvolta baterii mai eficiente pentru vehicule electrice. Firma a fost cumpărată de compania chineză SF Motors in 2017.

Recent, Tesla aproape a atins pragul de 500.000 de automobile electrice produse într-un an. Mai mult, a devenit cea mai valoroasă companie auto din lume. Modelele sale domină clasamentele celor mai populare automobile integral electrice, iar șeful său este atât de influent încât declarațiile lui influențează semnificativ piețele financiare.

Sursa: CNBC

CITEȘTE ȘI:

Secretul pe care Elon Musk nu vrea ca lumea să îl știe. Iată din ce face, de fapt, Tesla profit

VIDEO: Moment inedit surprins într-o parcare Tesla: sute de mașini primesc o actualizare software simultan

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult