Eximus IV, cel mai eficient vehicul electric din lume, consumă mai puțin decât un far de mașină obișnuită

20.11.2020
Eximus IV, cel mai eficient vehicul electric din lume, consumă mai puțin decât un far de mașină obișnuită
Foto: Delsbo Electric

Eximus IV este cel mai eficient vehicul din lume, având un consum de energie electrică echivalent cu un consum de benzină de 0,34 l/100 km (687 MPGe), cu șase pasageri la bord. Acesta este un nou record mondial, care îl doboară pe cel stabilit de aceeași echipă anul trecut.

Citește și: E uluitor ce a pățit această tânără după ce a activat câteva luni în industria filmelor pentru adulți. Nimeni nu se aștepta

În fiecare an are loc, în Suedia, competiția Delsbo Electric, în care concurează cele mai eficiente vehicule electrice. Câștigătorul din acest an, Eximus IV, a fost dezvoltat de studenți de la Dalarna University și Chalmers Technical University, ambele din Suedia.

Foto: Delsbo Electric

Vehiculele sunt testate pe o linie de cale ferată cu o lungime de 3,36 km, pentru a fi minimalizată rezistența la înaintare. Fiecare vehicul transportă șase persoane cu o greutate medie de 50 kg. De obicei, pasagerii sunt copii din public.

Citește și: FOTO, VIDEO: O echipă de studenți a construit un automobil electric care include doar materiale reciclate

Consumul pe persoană stabilit de vehiculul câștigător din 2020 este de 0,517 Watt-oră/kilometru. Echipa din spatele Eximus IV a câștigat competiția în ultimii patru ani. În 2016, când au intrat în competiție, au stabilit un record mondial de 0,84 Watt-oră/persoană-kilometru.

Citește și: Un bărbat și-a cumpărat Tesla Model Y. Cele trei motive, surprinzătoare, pentru care deja vinde mașina

Aceste vehicule sunt atât de eficiente încât consumă mai puțină energie decât un far dintr-o mașină obișnuită. „În teorie, vehiculul poate transporta o persoană aproape jumătate din distanța în jurul lumii folosind energia conținută de un singur litru de benzină”, a declarat profesorul Henrik Rödjegård, directorul tehnic al Delsbo Electric.

Eximus IV este este aerodinamic și realizat din materiale extrem de ușoare, folosite în industria aeronautică.

Sursa: New Atlas

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult