Fondatorul Nikola a demisionat după acuzațiile de fraudă aduse companiei

21.09.2020
Fondatorul Nikola a demisionat după acuzațiile de fraudă aduse companiei
Foto: Captură din video

Trevor Milton, fondatorul startup-ului producător de vehicule electrice și cu motoare pe hidrogen Nikola, a demisionat după acuzațiile de fraudă pe care i le-a adus companiei un short-seller.

Milton deținea funcția de președinte executiv. El a părăsit și consiliul director al companiei.

Recent, firma Hindenburg Research a acuzat startup-ul că a mințit în legătură cu tehnologia pe care o deține și că a ascuns multe probleme. Cea mai importantă acuzație adusă este că Nikola a filmat, într-o reclamă, unul dintre camioanele sale în timp ce cobora o pantă, deoarece nu era capabil să se deplaseze folosind propriul sistem de propulsie. Compania a lăsat, însă, se se înțeleagă că vehiculul, un prototip, este funcțional.

Startup-ul este acuzat și că a susținut că a dezvoltat tehnologii esențiale – precum baterii și invertoare – care sunt produse, de fapt, de alte companii. Scandalul a izbucnit la scurt timp după ce Nikola a anunțat un parteneriat cu gigantul General Motors. În urma acestuia, urma ca GM să dețină 11% din Nikola Motors și să construiască în fabricile sale vehiculul pickup Badger dezvoltat de startup.

Citește și: Toate veniturile unui producător de vehicule electrice, obținute după ce i-a instalat panouri solare președintelui

Fondatorul Nikola a anunțat că se va apăra de aceste „acuzații false” din afara companiei. Milton deține peste 20% din acțiunile Nikola, companie evualuată în acest moment la 13 miliarde de dolari.

Nikola este anchetată de SEC

Firma este anchetată în acest moment de către arbitrul pieței financiare din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), pentru fraudă. Compania a atras foarte mulți investitori după ce a fost listată pe bursă.

Hindenburg Research a profitat de pe urma scăderii acțiunilor Nikola, în urma dezvăluirilor făcute. Un short-seller împrumută acțiuni pe care apoi le vinde imediat. Dacă titlurile scad, short-seller-ul înregistrează profit, deoarece returnează titluri mai ieftine.

Sursa: Forbes

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult