Funcţionalităţi şi tehnologii de care ai nevoie iarna pe maşină pentru o experienţă de condus la superlativ

10.02.2023
Funcţionalităţi şi tehnologii de care ai nevoie iarna pe maşină pentru o experienţă de condus la superlativ

Ca să ai siguranța că ajungi la destinație fără incidente neprevăzute, este important nu doar să conduci cu atenție, ci și să te poți baza pe o mașină sigură. Cu atât mai mult în timpul iernii, sezonul cu cele mai multe provocări pentru șoferi, ai nevoie de stabilitate și control. Odată cu sosirea iernii, pe drumuri pot apărea oricând porţiuni îngheţate, cu polei, sau acoperite de zăpadă, iar mașina trebuie să facă față cu brio. Află ce poți face pentru a te bucura de drumuri sigure chiar și în sezonul rece.

Cum pregăteşti maşina pentru iarnă

Iarna este un anotimp capricios, iar condiţiile atmosferice se pot schimba de la o zi la alta. Vremea se poate răci brusc și pot cădea precipitaţii precum lapoviţa sau ninsoarea, factori ce duc la schimbarea  condiţiilor de drum. În condiţii de carosabil umed sau îngheţat, nu este suficientă doar o atenţie sporită din partea ta. Este necesar ca şi maşina pe care o conduci să fie echipată în aşa fel încât să facă faţă oricărui traseu, indiferent de starea acestuia. Iată câteva sfaturi care te pot  ajuta să îţi pregăteşti maşina corespunzător pentru anotimpul rece:

  • Din cauză că la temperaturi scăzute uleiul se îngroaşă, motorul porneşte mai greu în timpul iernii, ca atare bateria este solicitată mai mult şi tinde să se descarce mai repede. Este indicat să verifici starea bateriei înainte de sosirea sezonului rece şi să o înlocuieşti dacă este necesar.
  • Starea anvelopelor și tipul acestora sunt detalii extrem de importante. Echipează-ţi maşina cu un set de anvelope de iarnă, deoarece acestea oferă un control mai bun al direcţiei, micşorează distanţa de frânare şi îţi asigură o tracţiune mai bună pe drumurile cu zăpadă, dar şi pe cele acoperite de gheaţă. Dacă ai aceleași anvelope din anii precedenți, o vizită la service te poate ajuta să afli dacă acestea sunt în stare perfectă de funcționare sau trebuie schimbate.
  • Sistemul de frânare trebuie de asemenea verificat într-un atelier specializat. Dacă e necesar, va trebui să înlocuieşti sau să completezi lichidul de frână. Antigelul trebuie înlocuit şi el periodic, deoarece în 2-3 ani îşi pierde din proprietăţi, ceea ce poate duce la scăderea punctului de îngheţ.
  • Trebuie să te asiguri că vei avea tot timpul o vizibilitate bună din interiorul maşinii, indiferent de condiţiile meteorologice. În acest sens, achiziţionează un lichid de parbriz care să reziste la îngheţ. Verifică şi starea ştergătoarelor, pentru a nu avea surprize, şi înlocuieşte-le dacă e necesar.
  • Cum spuneam anterior, temperaturile scăzute duc la o creştere a vâscozităţii uleiului. În consecinţă acesta va curge mai greu, ducând la o lubrifiere necorespunzătoare a motorului. Poţi schimba uleiul cu unul special de iarnă într-un service autorizat, unde ţi-l vor recomanda pe cel potrivit maşinii tale.
  • Vizibilitatea în condiţii de întuneric este foarte importantă pentru siguranţa ta şi a celorlalţi parteneri de trafic. Pe timp de iarnă, zilele sunt mai scurte și va trebui să foloseşti mai mult sistemul de iluminare al maşinii. Asigură-te că farurile, stopurile, luminile de ceaţă şi cele de semnalizare funcţionează corespunzător.
  • Nu în ultimul rând, sistemul de climatizare al maşinii trebuie să fie funcţionabil, astfel încât să poţi regla temperatura din interior în funcţie de cea de afară.

Desigur, atunci când achiziţionezi un autoturism nou, vei opta pentru unul echipat cu tehnologii care să îţi permită să conduci în siguranţă, indiferent de starea carosabilului sau de condiţiile meteorologice.

Funcţionalităţi şi tehnologii de top dedicate condiţiilor meteo extreme

Când alegi o maşină, îţi doreşti cu siguranţă un model care să te scoată din orice situaţie neaşteptată atunci când te afli la volan. De asemenea, vrei ca autoturismul achiziţionat să dispună de ultimele dotări în materie de tehnologie, astfel încât experienţa condusului să fie una sigură, facilă, plăcută şi confortabilă.

Iată câteva dintre cele mai recente funcţionalităţi şi tehnologii concepute pentru siguranţa şi confortul tău la volan:

  • Sistemul IntelliGrip – Este un sistem inteligent, conceput pentru a concentra puterea motorului exact acolo unde trebuie, astfel încât să ofere o aderenţă sporită în condiţii dificile de drum, eliminând patinarea roţilor. Cu acest sistem, tracţiunea şi stabilitatea maşinii devin optime pe diferite tipuri de suprafeţe, prin adaptarea automată a distribuţiei cuplului la roţi şi modificarea setărilor sistemului ESP. Prin simpla rotire a unui buton de pe consola centrală, poţi pre-seta IntelliGrip pentru noroi, zăpadă sau nisip sau îl poţi lăsa în modul Normal, permiţând astfel sistemului să monitorizeze orice situaţie iar  tu să te bucuri fără griji de plăcerea condusului. Această tehnologie de ultimă generație îți permite să ai un plus de control și să călătorești în siguranță chiar și în sezonul rece.
  • Sisteme de încălzire pentru volan, scaune și parbriz – Drumurile în sezonul rece pot fi destul de dificile atunci când parbrizul îngheață constant și trebuie să îl dezgheți atât la plecare, cât și în timpul călătoriei. Automobilele moderne vin însă cu soluții în acest sens: încălzire atât la nivelul volanului și scaunelor, pentru o experiență de condus confortabilă, cât și la nivelul parbrizului. De exemplu, parbrizul ThermaTec dispune de fire integrate, pentru a topi rapid gheața și zăpada. Astfel, călătoriile tale devin mai sigure și mai comode, ceea ce e esențial în sezonul rece.
  • Climatizare performantă, adaptată nevoilor tale – Sistemul de climatizare poate fi o problemă pe timp de iarnă, deoarece e nevoie de un consum mai mare de energie, ceea ce consumă bateria și, în cazul mașinilor electrice, scade autonomia. Există însă soluții gândite exact în acest sens. Una dintre acestea este optimizarea sistemului HVAC – încălzire, ventilaţie, aer condiţionat. Prin creșterea eficienței pompei de căldură, bateria automobilului nu mai este atât de solicitată, iar dacă ai un automobil plug-in hybrid sau electric, acest lucru înseamnă o autonomie crescută.
  • Anvelope speciale de iarnă și lanțuri antiderapante pentru un plus de control – Aderenţa pneurilor e foarte importantă pe drumuri acoperite de gheaţă sau zăpadă, când ai nevoie ca mașina ta să reacționeze rapid și să nu scape de sub control. Pentru siguranţa ta şi a celor dragi ţie, este indicat să îți dotezi autoturismul cu roţi complete de iarnă şi lanţuri antiderapante, care nu trebuie să lipsească din portbagaj în sezonul rece. Vei putea astfel planifica liniştit o partidă de  ski sau o excursie la munte. Schimbă roțile de iarnă la un dealer autorizat, pentru a te asigura că folosești accesorii originale și că acestea sunt cele potrivite pentru modelul tău de mașină.
  • Sistem adaptiv de tracțiune integrală – Tracțiunea integrală permite mașinii să schimbe puterea în mod automat între roți, astfel încât să ofere mai multă stabilitate. În timpul iernii, sau în momentele în care conduci pe trasee dificile, ai nevoie să te poți baza simultan pe puterea tuturor celor 4 roți. Un sistem adaptiv de tracțiune integrală înseamnă mobilitate crescută, siguranță și un control mai bun, avantaje pe care cu siguranță ți le dorești în sezonul rece.
  • Faruri inteligente – Vizibilitatea în sezonul rece este de multe ori scăzută, ca urmare a luminozității scăzute, zilelor mai scurte și condițiilor meteorologice extreme. Dacă ai condus cel puțin o dată pe viscol sau ninsoare, știi despre ce e vorba. E bine ca mașina pe care o alegi să îți ofere un sistem performant de faruri, care să îți crească vizibilitatea și să te asiste cu succes indiferent de condițiile în care conduci. Un bun exemplu în acest sens e reprezentat de sistemul de faruri Intelli-Lux LED®, ce îți oferă o vizibilitate bună cu faza lungă, fără a deranja alți șoferi. Dacă optezi pentru faruri de tip Intelli-Lux LED® Matrix, vei avea un sprijin neprețuit în fiecare călătorie, datorită faptului că sistemul de iluminat adaptează în mod automat raza de acțiune și distribuția luminii, în funcție de condițiile de trafic.

Condusul pe timpul iernii nu trebuie să fie dificil, inconfortabil sau nesigur. Dacă poți conta pe o mașină dotată cu tehnologii inteligente, precum cele menționate mai sus, călătoriile tale pot fi lipsite de griji chiar și în sezonul rece.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Alex Manole
Alex Manole
Alex Manole este un tânăr jurnalist, aflat la început de carieră, absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din București. Alex este pasionat de gaming, internet și tehnologii neobișnuite. citește mai mult