Mașinile Tesla pot scana acum după gropi și ajusta suspensia pentru amortizare optimă

04.07.2022
Mașinile Tesla pot scana acum după gropi și ajusta suspensia pentru amortizare optimă

Conceptul de upgrade prin actualizare software este deja familiar posesorilor Tesla, mașinile demult ieșite pe poarta fabricii primind cu regularitate funcții noi, la care inginerii companiei poate că nici nu s-au gândit inițial.

Spre exemplu, mașinile Tesla pot învăța să conducă mai bine în modul autonom, sau cum să folosească claxonul din dotare în modul portavoce, sau pentru tonuri de alarmare personalizate după exemplul ringtone-ului pentru telefon.

Stârnind probabil gelozia șoferilor de pe șoselele patriei, cea mai nouă adiție promite să facă mașinile Tesla să „plutească” peste gropi, ajustând în timp înălțimea și fermitatea suspensiei pentru a compensa atât conduita de drum, cât și eventuale șocuri care ar putea duce la deteriorarea anvelopei sau jantei din aliaj.

Implementată prin software, dar folosind hardware deja existent la bordul autoturismului, noua funcție de suspensie adaptivă face uz computerul performant și senzorii de proximitate foarte preciși pentru a genera o hartă a gropilor de pe drumurile pe care le străbați în mod frecvent. Astfel, mașina „învață” specificul drumului străbătu și va ajusta automat înălțimea și fermitatea suspensiei la un nivel optim, fără a mai fi nevoie ca tu să vizitezi meniul de configurare a suspensiei pentru a face stările manual.

Evident, setarea manuală a fermității/înălțimii suspensiei este în continuare justificată atunci când plănuiești o deplasare ceva mai lungă pe un traseu nou, despre care ai informații că ar include și porțiuni de drum cu asfalt deteriorat. Cu siguranță, Tesla nu va întârzia să folosească în mod colectiv „experiența” centralizată de la șoferii care și-au actualizat vehiculele la cea mai recentă versiune de firmware, încât optimizarea suspensiei se va putea face și pentru segmentele de drum pe care nu le-ai străbătut anterior, prin simpla descărcare a unei hărți cu gropile documentate de alți șoferi. În mod ideal, aceleași informații ar ajunge și la autoritățile competente, evidențiind segmentele de drum care ar trebui asfaltate/reparate în mod prioritar.

Pentru a beneficia de noua funcționalitate, posesorii Tesla trebuie doar să-și actualizeze vehiculele la versiunea de software 2022.20, după care să bifeze modul Confort sau Auto, la secțiunea Controls > Suspension > Adaptive Suspension Damping a meniului de configurare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult