STUDIU: Cât cheltuiesc posesorii de mașini electrice pe întreținerea vehiculelor comparativ cu cei care au modele tradiționale

28.09.2020
STUDIU: Cât cheltuiesc posesorii de mașini electrice pe întreținerea vehiculelor comparativ cu cei care au modele tradiționale
Foto: Profimedia Images

Majoritatea modelelor de mașini electrice sunt mai simple decât cele cu motoare cu ardere internă și au mai puține piese aflate în mișcare. De aceea, nu surprinde faptul că aceste automobile sunt mai fiabile și că implică costuri mai reduse de întreținere.

Un studiu realizat de reputata organizație Consumer Reports din SUA arată că posesorii de mașini electrice dau, în medie, pe întreținerea acestora, jumătate din banii pe care îi cheltuiesc cei care au vehicule cu motoare cu ardere internă.

*BEV- vehicule integral electrice, PHEV – vehicule hibrid, ICE – vehicule cu motoare cu ardere internă

„Vehiculele electrice pur și simplu nu au nevoie de atâta întreținere ca cele cu motoare cu ardere internă și chiar dacă reparațiile nu sunt neapărat mai ieftine, acestea sunt necesare mai rar”, a declarat Chris Harto, analist senior la Consumer Reports, responsabil cu transporturile.

Într-un alt studiu, organizația a arătat că vehiculele electrice generează, în timpul vieții, cu 60% mai puține emisii de dioxid de carbon decât cele tradiționale.

Bateria se degradează greu pe unele mașini electrice

Datele Consumer Reports sunt susținute și de un exemplu din viața reală. Un proprietar de automobil electric Tesla Model 3 care a parcurs peste 160.000 de km a cheltuit doar 4.730 de dolari pe întreținerea mașinii. Suma include și electricitatea folosită.

Dar, de departe cel mai important este faptul că bateriile mașinii par să se fi uzat foarte puțin după atât de mulți kilometri parcurși. Proprietarul a declarat că mașina atinge încă, cu bateriile la 100%, o autonomie maximă de 490 de km. Asta înseamnă că acumulatorul a pierdut doar 5% din capacitate.

Sursa: Consumer Reports

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult