Moment istoric: Vânzările de mașini electrice le-au depășit pe cele de modele diesel, în Europa

19.01.2022
Moment istoric: Vânzările de mașini electrice le-au depășit pe cele de modele diesel, în Europa

În luna decembrie a anului trecut au fost vândute în Europa mai multe mașini electrice decât vehicule cu motoare diesel.

Peste 20% dintre automobilele vândute în Uniunea Europeană (UE), Norvegia (care nu face parte din Uniune) și în Marea Britanie în ultima lună din 2021 au fost modele integral electrice, potrivit datelor furnizate de analistul german Matthias Schmidt. Cota de piață a mașinilor cu motoare diesel a fost, în aceeași perioadă, mai mică de 19%.

Declinul modelelor diesel este impresionant. În 2015, aceste mașini reprezentau peste 50% din piața de vehicule noi din UE. A urmat apoi scandalul „Dieselgate”, declanșat după ce autoritățile au descoperit că Volkswagen folosea un software ilegal care masca emisiile mașinilor produse de companie în timpul testelor oficiale.

Citește și: Automobile electrice: Marea întrebare, legată de baterii, la care nu răspunde nimeni (ANALIZĂ)

Cifrele indică faptul că noile vehicule vor domina piața peste doar câțiva ani. În 2021, vânzările de automobile electrice au crescut accelerat în Europa, SUA și China, iar cele de mașini cu motoare cu ardere internă au stagnat.

Astăzi, modelele electrice sunt mai accesibile datorită programelor guvernamentale care încurajează achiziția lor, iar clienții au de ales dintr-o varietate mare de modele.

Tesla a fost cel mai popular brand electric în 2021 pe piețele analizate de Schmidt, fiind urmat de Volkswagen. Compania americană își va consolida poziția de lider după ce va deschide fabrica din Berlin, care va deservi piețele europene, crede analistul. Până acum, Tesla importa mașinile din China.

Mașinile diesel au fost populare în Europa deoarece au un consum mai redus de carburant. Din păcate, acestea sunt mult mai poluante decât cele pe benzină.

Sursa: NYT

Citește și: Un clip video din 1968 subliniază avantajele mașinilor electrice: fiabile, nepoluante, silențioase (VIDEO)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult