Niubility B16 – bicicletă electrică pliabilă la un preț bun [REVIEW]

18.08.2022
Niubility B16 - bicicletă electrică pliabilă la un preț bun [REVIEW]

Bicicletă electrică din gama accesibilă, Niubility B16 vine cu o construcție pliabilă, motor puternic și autonomie peste așteptări.

Alternativă ceva mai sigură la trotineta electrică, bicicleta electrică poate fi soluția ideală pentru naveta zilnică, mersul la cumpărături și plimbări, mai ales dacă este suficient de compactă pentru a o lua cu tine în lift, sau în portbagajul mașinii.

Gândită să încapă cu uşurinţă în portbagajul unei maşini compacte sau în debara, NIUBILITY B16 este o bicicletă foarte versatilă, potrivită pentru utilizatori cu înălțime de până la 180 cm. Astfel, şaua şi ghidonul ajustabil pot fi adaptate foarte uşor pentru orice membru al familiei, în limita unei greutăţi de cel mult 120 kg (recomandat 80kg, pentru rezultate bune la accelerare şi durabilitate în timp). Atât cadrul și ghidonul sunt pliabile, bicicleta încăpând în aproape orice portbagaj auto, rămânând destul spațiu și pentru bagaje. În plus, la o greutate de 19kg cu tot cu acumulatorul instalat, transportul bicicletei pliate până în spațiul de depozitare nu va da prea multe dureri de spate.

Bicicleta vine într-o cutie destul de voluminoasă, căptușită cu tot felul de suporți din spumă care practic elimină riscul deteriorării în timpul transportului.  Totuși, bicicleta necesită un minim de asamblare, prin montarea roții din față, a pedalelor și ajustarea frânelor, sarcina fiind una de dificultate redusă pentru cei obișnuiți cât de cât să șurubărească la bicicleta anterioară.

Niubility B16

Proiectată pentru utilizare ca bicicletă de oraş, Niubility B16 respectă (aproape) complet legislația europeană, în sensul că este limitată la viteza de 25Km/h și poate fi utilizată exclusiv în modul pedalare asistată electric sau pedalare manuală, lipsind acceleratorul în stil moped instalat pe ghidon. În schimb, puterea motorului este de 350W, ceva mai mult decât limita de 250W specificată de legislația europeană, însă este greu de crezut că vei avea probleme din această cauză pe străzile sau în parcurile din țara noastră. În schimb, NIUBILITY B16 te „răsfață” cu o accelerație neașteptat de puternică la plecarea de pe loc, ajungând rapid la viteza selectată electronic pe computerul amplasat pe ghidon.

Niubility B16

În timp ce consola oferă 5 trepte electronice de viteză, doar primele două sunt cu adevărat potrivite pentru pedalare asistată într-un mod care să-ți permită să și depui ceva efort fizic. În schimb, la treptele superioare viteza dată de motorul electric este pur și simplu prea mare pentru raportul de pinioane al bicicletei. Astfel, pedalarea manuală este gândită pentru a te ajuta să te strecori prin traficul pietonal la viteze de până la 10Km/h, bicicleta mergând surprinzător de ușor chiar fără cuplarea motorului electric (treapta de viteză 0). Alternativ, te poți folosi de pedale pentru a da un impuls mai puternic bicicletei la plecarea de pe loc în modul asistat, cu riscul de a ridica în aer roata din față. În schimb, la viteze mari, pedalarea în gol se poate face și intermitent, pentru a ține cuplat motorul electric.

Niubility B16

Neașteptat de versatilă pentru o bicicletă low-cost, consola electronică oferă afișaj LCD iluminat și afișează destul de multe informații utile: viteza de deplasare și distanța parcursă, nivelul de încărcare a bateriei, puterea de accelerare trimisă motorului, treapta de viteză selectată, starea de funcționare a farului. Selectabil la apăsarea tastei M, mai avem și funcția odometru, afișând kilometrajul total al bicicletei.

Ascuns în tubul şasiului central, bancul de acumulatori este format din celule Li-Ion cu format standard 18650 şi are o capacitate de 10.4Ah (2600mAh x 40 celule). Deși nu este automat detaşabil, acumulatorul poate fi extras relativ uşor prin înlăturarea a două şuruburi accesibile cu bicicleta pliată pentru transport, Din păcate, conectorul de încărcare este amplasat pe cealaltă jumătate a cadrului, așa că nu vei putea încărca acumulatorului separat de bicicletă.

În cutie mai găseşti un manual de utilizare în limba engleză, încărcătorul similar alimentatoarelor pentru laptop, câteva inbusuri și chei pentru strângerea roților. Bicicleta este disponibilă în două versiuni de culoare: neagru şi alb. Singura variantă de baterie disponibilă este cea de 10,4Ah, suficientă pentru aproximativ 30km de mers în forţă folosind treptele mai înalte de viteză și pedalare „de formă”, sau până la 50 km dacă pedalezi în treptele inferioare de viteză.

Niubility B16

Fiind o soluție de buget, NIUBILITY B16 nu vine cu suspensie dedicată, denivelările din asfalt fiind amortizate doar de anvelopele pneumatice cu cameră de 2 inch și de către șaua căptușită cu burete. Asta nu e neapărat o problemă la deplasările pe drumuri bine asfaltate, dar ar putea crea disconfort la deplasările pe distanțe mai lungi. O posibilă rezolvare pentru acest neajuns ar putea fi achiziționarea unei suspensii de tip amortizor ZOOM, care să înlocuiască tubul rigid pe care este instalată șaua. Din păcate, ghidonul vibrează puternic la mersul pe asfalt foarte denivelat sau piatră cubică, fapt ce poate induce dureri la nivelul închieturilor.

Roţile cu diametru de 16 inch sunt destul de mari pentru o bicicletă pliabilă, însă vor părea mici pentru cei obişnuiţi cu biciclete de mărime normală. Beneficiul este însă o manevrabilitate sporită şi strecurare mai uşoară prin spaţii înguste. În loc de tablă şi spiţe tradiţionale, producătorul a optat pentru jante din aliaj fabricate prin turnare, ceva mai grele dar foarte rezistente. Cauciucurile sunt de tipul cu cameră de aer, mult mai confortabile decât roţile din cauciuc plin întâlnite la trotinete electrice. Valva pentru umflare este similară celor întâlnite la autoturisme, fără ventil care să necesite înlocuire periodică.

Niubility B16

Motorul electric integrat în butucul roţii din spate este cuplat la roată prin intermediul unui reductor de turaţie cu roţi zimţate complet încastrat, avantajul fiind obţinerea unei puteri superioare de accelerare şi construcţie mai compactă decât întâlnim la sistemele direct-drive sau cuplate prin curea/lanţ. Ca şi dezavantaj putem lua zgomotul specific cutiilor de viteze, resimţit mai ales la accelerările puternice. Acesta poate fi însă în ajutorul pietonilor, care vor sesiza mai uşor apropierea, scutind folosirea frecventă a claxonului. Deşi au existat unele probleme la modele mai vechi de biciclete electrice, sistemul de angrenare cu motor compact şi reductor de turaţie este considerat una dintre cele mai fiabile soluţii disponibile în prezent pentru vehicule electrice de mici dimensiuni.

Pentru pornirea este de ajuns să ții apăsat tasta M de pe consola electronică, după care comuți în treapta de viteză dorită folosind tastele +/-. Farul se pornește la apăsarea prelungă a tastei (+), iar același gest aplicat tastei (-) activează modul de Pedestrian Assist. Astfel, bicicleta va merge singură la o viteză fixă de 6km/h, fără să mai fie necesară acționarea pedalelor. Comanda poate fi anulată prin acționarea manetei de frână. Având în vedere greutatea redusă, folosirea unui dispozitiv antifurt pentru legarea de un obiect bine ancorat la sol este absolut necesară la parcarea în spaţii nepăzite permanent.

În partea frontală este prezent un far cu LED, iar pe spate un stop gen „ochi de pisică”. Farul este destul de puternic, dar focalizează lumina într-un spot cam îngust, aşa că nu te poţi baza pe lumina acestuia decât la mersul cu viteză redusă. Pentru folosirea pe drumurile cu circulaţie auto, adăugarea unui set de oglinzi (neincluse în pachetul standard) ar putea o idee bună.

Niubility B16

Niubility B16 are frâne pe disc, faţă şi spate. Acestea sunt foarte eficiente şi pot face faţă coborârii la vale fără risc de supraîncălzire. Deşi nu este indicat să o folosiţi prea mult prin ploaie, bicicleta Niubility B16 vine echipată cu aripi din plastic pentru roţi, oferind o minimă protecție împotriva stropirii.

Procedeul de încărcare constă în extragerea dopului de etanşare şi cuplarea mufei de alimentare la partea de jos a cadrului bicicletei. Nivelul de încărcare atins poate fi observat pe consola electronică, încheierea procesului fiind semnalată prin schimbarea culorii LED-ului de pe adaptorul AC din roşu în verde. În general, o încărcare completă durează până la 6 ore, mai puțin dacă acumulatorul nu este complet descărcat. Vestea bună este că adaptorul AC este suficient de mic şi uşor pentru a nu-l simţi în rucsac sau chiar în buzunar, continuarea încărcării la destinaţie fiind o soluţie atunci când te grăbeşti.

Niubility B16

După folosire, poţi deplia bicicleta electrică acţionând cele patru sisteme de fixare manuală. Două sunt pentru coborârea ghidonului şi şaua, iar celelalte două sunt pentru plierea cadrului şi ghidonul. Cu puţin antrenament, operaţiunea este simplu de realizat nu implică unelte ajutătoare.

Concluzie

Confecționată pe șasiu din aluminiu și prevăzută cu roți turnate din aliaj, Niubility B16 este o bicicletă surprinzător de solidă și cu greutate rezonabilă. Deși construcția fără suspensie dedicată nu o recomandă pentru deplasarea pe asfalt foarte denivelat, confortul este mult ameliorat prin selectarea unei viteze potrivită condițiilor de drum. Ajutată de anvelopele cu rezistență redusă la înaintare, bicicleta merge ușor chiar și fără asistența motorului electric, fapt ce ajută la maximizarea autonomiei.

Chiar dacă nu este la fel de sportivă ca un mountain bike, Niubility B16 compensează prin convingerea cu îţi permite să urci pantele, lipsa schimbătorului de viteze mecanic fiind compensată fără probleme de motorul puternic. Roţile de mărime potrivită favorizează manevrarea uşoară, iar acceleraţia livrată de motorul electric este perfectă pentru sprinturi pe străzile oraşelor. Autonomia de aproximativ 30Km la utilizare normală ar trebui să fie suficientă pentru plimbări de week-end sau naveta zilnică spre serviciu, lăsând folosirea pedalelor ca soluţie de rezervă în cazul epuizării bateriei.

Chiar dacă în privinţa aspectului estetic rămâne loc şi de mai bine, construcţia este practică şi bine închegată, bicicleta trecând fără „emoţii” peste gropile-surpriză din asfalt.

Bicicleta electrică NIUBILITY B16 poate fi comandată din oferta magazinului TOMTOP la preţul de 479.99 euro (cod reducere JHB16), cu livrare gratuită şi fără taxe vamale pe teritoriul UE, inclusiv România.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult