Prima mașină electrică produsă în serie în Rusia costă mai puțin de 5.500 de euro

15.08.2020
Prima mașină electrică produsă în serie în Rusia costă mai puțin de 5.500 de euro
Foto: e-zetta.ru

Prima mașină electrică care va fi produsă în serie în Rusia nu concurează cu Tesla Model 3 sau Polestar, ci este un vehicul de oraș cu un preț mai mic de 5.500 de euro.

Automobilul, numit Zero Emission Terra Transport Asset – Zetta pe scurt -, va intra în producția de serie la sfârșitul acestui an. Acest lucru trebuia să se întâmple la începutul lui 2020, dar pandemia le-a dat producătorilor planurile peste cap.

Citește și: eBussy este un vehicul electric modular cu motor de doar 20 CP, dar cu un cuplu imens

Vehiculul va costa doar 5.190 de euro, mai puțin decât primesc de la stat germanii care doresc să achiziționeze un automobil electric. Prețul este mic, dar mașina este scumpă dacă o comparăm cu cel mai ieftin automobil electric disponibil în lume. Prețurile modelului Changli Nemeca din China pornesc de la 930 de dolari. Totuși, vehiculul dispune de aer condiționat, suspensie independentă, radio și cameră de marșarier.

O mașină electrică gândită pentru a fi exportată

Zetta este o mașină cu caracteristici de bază. Vehiculul va atinge o viteză maximă de 120 km/h și va fi disponibil în mai multe versiuni, cu baterii de 10 – 32 kWh și o autonomie de 200 – 560 de km la o încărcare completă.

Mașina, construită în Toliatti, acolo unde se află și compania AutoVaz, va cântări 700 de kg.

Citește și: O companie a lansat un miniexcavator compact, integral electric

Zetta va fi produsă inițial în 15.000 de unități pe an, dintre care 10.000 vor merge la export. Asta deoarece infrastructura pentru mașini electrice este foarte slab dezvoltată în Rusia. Singurele orașe care au rețele de stații de încărcare sunt Moscova și St. Petersburg.

Vehiculul va fi exportat în principal în Kazahstan, Africa și Orientul Mijlociu.

Via TNW

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult