Proiect UE: orice autoturism va putea fi oprit de poliţie cu o simplă apăsare de buton

Proiect UE: orice autoturism va putea fi oprit de poliţie cu o simplă apăsare de buton

Un proiect iniţiat de un grup apropiat Parlamentului European ar putea obliga posesorii de autovehicule de pe teritoriul UE să folosească un dispozitiv care permite autorităţilor să comande de la distanţă oprirea acestuia. Măsura prezentată cu rolul de a spori siguranţa în trafic este privită deja cu neîncredere, existând temeri că sistemul poate fi folosit şi în mod abuziv, spre exemplu pentru a limta posibilităţile de deplasare în timpul manifestărilor sociale.

Proiect UE: orice autoturism va putea fi oprit de poliţie cu o simplă apăsare de buton

Proiectul aflat în studiu de fezabilitate susţine introducerea unui dispozitiv standardizat care să echipeze toate autovehiculele vândute în piaţa europeană, al cărui rol este de a împiedica folosirea acestora pentru fuga de la locul comiterii unei infracţiuni. Documentul acuză riscurile la care sunt supuşi cetăţenii ieşiţi în calea autovehiculelor folosite în acest scop, dar şi lipsa unor mijloace eficiente la îndemâna autorităţilor pentru oprirea în condiţii de siguranţă a vehiculelor urmărite.

Momentan nu au fost luate în calcul detalii de ordin tehnic privind tipul dispozitivului folosit şi nici impactul avut asupra producătorilor auto, care probabil vor fi nevoiţi să crească preţul de vânzare al autovehiculelor. Potrivit BBC, proiectul scos la lumină prin eforturile unui grup ce luptă pentru protejarea libertăţilor civile a fost deja respins de Guvernul Marii Britanii, care ar fi negat existenţa oricărui plan pentru instalarea la bordul vehiculelor private a dispozitivelor pentru control la distanţă.

Momentan, Uniunea Europeană nu a luat o poziţie oficială pe marginea acestui subiect. Din fericire până şi iniţiatorii proiectului – grupul Enlets (European Network of Law Enforcement Technology Services ) sunt de părere că sistemul nu poate fi pus în practică mai devreme de finalul acestei decade, astfel că  mai rămâne destul timp pentru considerarea eventualelor  implicaţii avute asupra libertăţilor civile a cetăţenilor. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult