Rate auto: E înfricoșător ce s-ar putea întâmpla în viitor cu mașinile celor care ratează plățile

02.03.2023
Rate auto: E înfricoșător ce s-ar putea întâmpla în viitor cu mașinile celor care ratează plățile
Foto: Shutterstock

O cerere de brevet depusă de un constructor auto la United States Patent and Trademark Office (USPTO), publicată recent, arată ce s-ar putea întâmpla cu mașinile oamenilor dacă nu reușesc să plătească ratele la timp sau rămân restanți.

Cererea a fost depusă de gigantul Ford și descrie un sistem care ar putea fi instalat pe vehicule din viitor echipate cu conexiune la internet. La ratarea unei rate auto, banca sau altă entitate care a finanțat vehiculul va putea dezactiva o componentă a mașinii care nu este chiar esențială, precum modulul GPS, player-ul multimedia sau pilotul automat. În cazul în care clientul nu plătește nici luna viitoare se poate ajunge la ceva mai grav. Un exemplu este dezactivarea motorului sau a sistemului de aer condiționat. Totodată, alternativ un sunet neplăcut ar putea fi transmis prin difuzoare de fiecare dată când în mașină se află pasageri.

Citește și: Mașini electrice: Unul dintre cele mai așteptate modele solare, anulat

Însă este tulburător ce se va întâmpla cu vehiculele cu sisteme self-driving complete sau care sunt semi-autonome și la care posesorii nu au plătit câteva rate. Acestea se vor conduce singure spre un loc de unde pot fi ridicate mai ușor de o firmă de tractări auto și apoi duse într-un parc în care ajung mașini pentru care clienții nu au mai putut plăti ratele. În cel mai rău caz – de exemplu când mașina este într-o stare precară la exterior, iar găsirea unui nou client ar fi dificilă – vehiculul s-ar putea duce singur chiar la un centru de fier vechi.

rate auto
Tehnologia le-ar putea face viața mai grea în viitor celor care apelează la rate auto. (Foto: Shutterstock)

Niciun alt constructor auto nu a mai propus o idee similară pentru pedepsirea celor care au rate auto pe care nu le pot plăti la timpul stabilit. Faptul că a depus cerere pentru un astfel de brevet nu înseamnă că Ford va dezvolta sută la sută sistemul. Însă arată unde s-ar putea ajunge în domeniul automobilelor conectate, echipate cu sisteme self-driving.

Ford notează, în documentele depuse la USPTO, că nu e nevoie de hardware suplimentar într-o mașină pentru ca sistemul să funcționeze. Totul poate fi integrat în computerele existente care permit actualizări OTA (over-the-air) și condus autonom.

Înainte de a începe să oprească sisteme, computerul îi va avertiza pe posesorii mașinilor că trebuie să ajungă la zi cu plățile.

Sursa: The Drive

Citește și: Omul care a ridicat și apoi a compromis Tesla, lăsând rivalele să se apropie periculos

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult