Războiul din Ucraina: Hackerii au compromis stații de încărcare pentru mașini electrice din Rusia

02.03.2022
Războiul din Ucraina: Hackerii au compromis stații de încărcare pentru mașini electrice din Rusia
Foto: Pixabay

Organizația de hackeri Anonymous a anunțat că a lansat o campanie împotriva Rusiei. Au fost compromise posturi de televiziune, site-uri guvernamentale, companii, rețeaua căilor ferate din Belarus (țară aliată cu Federația Rusă în conflict), dar și stații de încărcare pentru mașini electrice.

Unul dintre clipurile populare care circulă pe rețelele de socializare este cu o stație din apropierea capitalei Moscova, care pare să fie inaccesibilă în urma unui atac informatic. Pe display-ul acesteia apar mesaje precum „Glorie Ucrainei”, „Glorie eroilor”, „Moarte inamicului”, dar și un text împotriva lui Vladimir Putin.

Stații de încărcare ar fi fost scoase din uz și în alte zone din Rusia, potrivit Electrek. În cazul unora dintre acestea (cele de pe autostrada care unește Moscova cu Sankt Petersburg), atacul ar fi opera unei companii din Ucraina care a furnizat componente pentru echipamente. AutoEnterprise susține că a lăsat intenționat un backdoor în produsele furnizate.

Citește și: Drona ieftină, produsă în Turcia, care a provocat distrugeri masive armatei ruse în Ucraina

Rosseti, compania care deține stațiile, a anunțat că acestea vor fi disponibile din nou în curând.

În Rusia sunt puține mașini electrice

La mijlocul anului trecut, în Moscova, oraș cu o populație de 12,7 milioane de locuitori, erau înmatriculate doar aproximativ 2.000 de mașini electrice. La nivelul întregii țări, la începutul lui 2021 existau doar 11.000 de vehicule de acest fel. Rusia este un stat bogat în petrol, iar combustibilul era ieftin înainte de izbucnirea conflictului.

Anonymus a anunțat că atacurile vor continua până când Rusia se retrage din Ucraina, iar conflictul este rezolvat pe cale pașnică.

Războiul a dat naștere unei crize umanitare. Potrivit agenției pentru refugiați a ONU, luni peste 670.000 de civili trecuseră granițele spre țările vecine. Rusia a mobilizat, pentru invazia din Ucraina, pe care o numește o „operațiune militară specială”, aproape 200.000 de militari.

Citește și: Apple scoate produsele de la vânzare în Rusia, blochează Apple Pay și aplicațiile de propagandă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult