STUDIU: Creșterea explozivă a pieței mașinilor electrice, în cifre

27.04.2023
STUDIU: Creșterea explozivă a pieței mașinilor electrice, în cifre
Foto: Profimedia Images

Cota de piață a mașinilor electrice în vânzările totale de automobile noi a crescut de la 9% în 2021, la 14% în 2022, potrivit unui studiu, numit „Global EV Outlook 2023”, realizat de International Energy Agency (IEA).

Vânzările de vehicule electrice (au fost luate în considerare modelele integral electrice și cele plug-in hybrid) au crescut anul trecut cu 55%, până la peste 10 milioane de unități, deși piața auto globală a consemnat un declin.

În urmă cu cinci ani, în 2017, au fost vândute doar un milion de automobile electrice, potrivit IEA.

Piața va crește, potrivit sursei citate, cu încă 35% în acest an, până la 14 milioane de unități. Peste 2,3 milioane de mașini electrice au fost vândute deja în primul trimestru al lui 2023. La sfârșitul anului, cota de piață a vehiculelor electrice în piața totală de automobile va ajunge, la nivel global, la 18%.

Citește și: În SUA, cea mai mare problemă a mașinilor electrice e aproape rezolvată. Restul lumii a rămas în urmă

Majoritatea vânzărilor de automobile electrice (60%) au fost înregistrate anul trecut în China. Astăzi, peste jumătate din automobilele de acest fel aflate în uz sunt în statul asiatic.

Europa și SUA se află pe locurile doi și trei în topul celor mai mari piețe pentru mașinile electrice. În 2022 pe ambele piețe au fost consemnate creșteri semnificative ale vânzărilor, de 15%, respectiv 55%.

Piețele cu cele mai multe mașini electrice. (Dați click pe imagine pentru dimensiunea completă.)

Potrivit IEA, peste 1,5 milioane de automobile electrice vor fi vândute în SUA în acest an, echivalentul a 12% din numărul total de mașini care vor fi livrate. În China vor fi vândute 8 milioane de unități (35% din total). Acestea sunt vești bune, deoarece cele două țări fac parte din grupul statelor celor care poluează cel mai mult planeta.

Organizația estimează că în 2030 mașinile electrice aflate pe străzi vor elimina nevoia pentru 5 milioane de barili de petrol în fiecare zi.

Sursa: IEA

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult