Tesla brevetează ștergătorul de parbriz cu tehnologie laser, capabil să curețe fără contact suprafețele vitrate

10.09.2021
Tesla brevetează ștergătorul de parbriz cu tehnologie laser, capabil să curețe fără contact suprafețele vitrate

Spălarea manuală a parbrizului ar putea să nu mai fie necesară la viitoarele mașini Tesla, suprafețele vitrate fiind curățate cu tehnologie laser, la cel mai mic semn de murdărire.

Tesla brevetează un nou sistem bazat pe tehnologie laser, capabil să spulbere particulele de praf și mizeria de pe suprafețele din sticlă. Sistemul ar putea fi integrat la nivelul ștergătoarelor de parbriz, ca metodă complementară pentru curățarea impurităților care nu pot fi îndepărtate de lamelele ștergătoarelor, prelungind durata de viață a celor din urmă. Totodată, inovația ar putea încorporată în designul viitoarelor modele de panouri fotovoltaice pentru locuințe, ca și sistem automat pentru îndepărtarea depunerilor de praf care altfel ar diminua producția de electricitate.

Trimis spre analiză încă din anul 2018, brevetul recent acordat companiei americane descrie folosirea unui sistem bazat pe lumină laser pulsatorie pentru curățarea depunerilor acumulate pe suprafețe vitrate ale vehiculelor și instalații fotovoltaice. Dispozitivul laser funcționează  ca un ”aparat de curățare pentru autovehicule, compus dintr-un ansamblu optic configurat pentru emiterea unui fascicul laser care să iradieze o regiune de pe elementele din sticlă instalate pe autovehicule”.

Din păcate, simpla existență a unui brevet pentru această tehnologie nu garantează și că dezvoltatorul va integra sisteme automate de curățare laser pe viitoarele modele Tesla, sau oferta de instalații fotovoltaice pentru locuințe. Adesea, astfel de brevete sunt înregistrate doar pentru a împiedica companiile rivale să includă o inovație similară pentru produsele proprii, sau, pentru a-i da în judecată pe cei care o fac.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult