Tesla scumpește din nou sistemul Full Self-Driving. Costă acum cât o mașină nouă

22.08.2022
Tesla scumpește din nou sistemul Full Self-Driving. Costă acum cât o mașină nouă

Elon Musk amenința în urmă cu doar câteva săptămâni posibilii clienți că se pregătește să scumpească accesul la sistemul de condus autonom „Full Self-Driving”. Acesta a fost scumpit deja de câteva ori și ajunsese să coste 12.000 de dolari, însă noua scumpire aduce prețul la cel al unei mașini noi bine dotate. Începând cu data de 5 septembrie 2022, toate mașinile comandate de noi de la Tesla vor necesita plata a încă 15.000 de dolari față de prețul standard pentru a cumpăra acces la sistemul FSD.

Chiar dacă nu este încă disponibilă pentru publicul larg, Tesla scumpește constant opțiunea Full Self-Driving

Practic, cei care au comandat deja mașini Tesla cu FSD inclus, sau care o vor face până pe data de 5 septembrie, vor primi mașinile odată ce sunt livrate cu tot cu acest sistem software activat, la prețul din prezent, de 12.000 de dolari americani. Doar pentru mașinile care sunt comandate începând de pe 5 septembrie va fi aplicată scumpirea.

Musk consideră că sistemul FSD de pe Tesla este cel care reprezintă adevăratul viitor al companiei sale de mașini autonome. Astfel, compania a investit multe resurse în dezvoltarea lui de-a lungul anilor, iar aceste investiții par să fie recuperate tot de la clienți. Inițial, prețul acestui sistem era de 7.000 dolari și a crescut la 10.000 de dolari, deja un preț foarte mare pentru o opțiune software pe care majoritatea clienților nici măcar nu o pot folosi. Dar în doar câțiva ani, prețul a crescut din nou, la 12.000 și acum 15.000, fără ca acest sistem să fie lansat. De asemenea, există acum și opțiunea de a accesa sistemul pe bază de abonament lunar, la 199 dolari, pentru cei care nu vor să plătească o sumă fixă din start.

De altfel, doar maximum 100.000 de utilizatori din SUA au acces la Full Self-Driving în acest moment, într-o versiune beta, care se confruntă cu multe bug-uri în continuare. Sistemul este însă vândut peste tot în lume, chiar și în țări în care astfel de tehnologii nu sunt bine reglementate încă. Și în ciuda numelui care sugerează că mașina se conduce 100% singură, sistemul FSD din prezent, acolo unde este disponibil, tot necesită atenția șoferului în permanență, cât și necesitatea de a prelua controlul mașinii în cazul unor situații mai complicate.

Tesla tocmai a început să livreze versiunea FSD beta 10.69.2 către șoferi, care îmbunătățește viteza de răspuns la activitatea pietonilor și bicicliștilor, dar oferă și îmbunătățiri la sistemul de schimbare automată a benzilor, pentru confort mai mare pentru pasageri.

sursa: TechCrunch

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult