AMD, în negocieri avansate pentru preluarea gigantului Xilinx, contra sumei de 30 miliarde dolari

09.10.2020
AMD, în negocieri avansate pentru preluarea gigantului Xilinx, contra sumei de 30 miliarde dolari

Specializat mai ales în produse FPGA și soluții deep learning, Xilinx ar putea ajuta AMD să creeze procesoare multi-chip și mai eficiente, tehnologiile furnizate conferind un important avantaj competitiv în fața Intel și chiar NVIDIA.

Aflată deja într-un stadiu avansat aș negocierilor, achiziția Xilinx de către AMD este urmarea firească a unor colaborări importante între cele două companii, vizând implementarea tehnologiilor Deep Learning pe sisteme server echipate cu procesoarele AMD EPYC.

AMD fructifică succesul avut cu familia de procesoare Ryzen/EPYC

Fundamental diferite de procesoarele convenționale pentru PC și unități GPU, soluțiile FPGA (Field Programmable Gate Arrays) dezvoltate de Xilinx sunt dispozitive semiconductoare care pot fi programate și reconfigurate din mers pentru a executa foarte eficient diverse sarcini de procesare. Însă colecția de tehnologii brevetate de Xilinx acoperă multe alte domenii importante, cum ar fi suport PCIe 5.0 și multiple soluții de interconectare cu aplicare în domeniul Data Center și AI.

AMD

În plus, Xilinx este activ și în alte domenii foarte tentante pentru AMD, cum ar fi cel auto, aerospațial și apărare, IoT, HPC, IoT, industrial și piața echipamentelor de comunicații.

O motivație importantă pentru decizia luată de AMD este mișcarea similară făcută de Intel în anul 2015, prin achiziționarea principalului rival Xilinx, producătorul Altera, pentru suma de 16.7 miliarde dolari.

Cumulat cu achiziția ARM de către NVIDIA, tranzacția negociată între AMD și Xilinx reprezintă o nouă etapă de consolidare a industriei de microprocesoare, împărțită între mai puține companii, dar mai puternice și capabile să întreprindă proiecte tot mai complexe și costisitoare.

AMD

Cu aproximativ 100 miliarde dolari valoare de piață, AMD fructifică astfel reușitele avute cu familia de procesoare Ryzen/EPYC, ce au motivat un interes crescut din partea investitorilor, manifestat prin creșteri record ale cotațiilor acțiunilor.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult