AMD şi Samsung anunţă un parteneriat pentru includerea nucleului Radeon în chipset-uri pentru dispozitive mobile

04.06.2019
AMD şi Samsung anunţă un parteneriat pentru includerea nucleului Radeon în chipset-uri pentru dispozitive mobile

Samsung şi AMD au anunţat semnarea unui parteneriat strategic multi-anual, în urma căruia Samsung va putea încorpora soluţiile de accelerare grafică din gama AMD Radeon în viitoarele generaţii de chipseturi pentru dispozitive mobile, inclusiv smartphone-uri şi tablete.

Potrivit acordului semnat, AMD va licenţia către Samsung soluţii personalizate pentru accelerare grafică, bazate pe noua arhitectură de GPU Radeon-DNA (RDNA), cu scopul folosirii în dispozitive mobile şi alte produse care complementează oferta de produse AMD. Astfel, în timp ce Samsung beneficiază de una dintre cele mai performante soluţii pentru accelerare grafică de pe piaţă, AMD obţine acces direct la piaţa smartphone şi o sursă constantă de venit, generat de fiecare dispozitiv Samsung care înglobează tehnologiile RDNA.

Totodată, mişcarea pare să reprezinte o grea lovitură la adresa producătorilor consacraţi de chipseturi pentru dispozitive mobile, Qualcomm şi ARM Holdings fiind în special afectaţi.

Trebuie spus că Samsung lucra încă din anul 2012 la dezvoltarea unei arhitecturi proprii de GPU (S-GPU), compania înfiinţând o ramură dedicată acestor eforturi, numită Advanced Computing Lab (ACL). Rămâne de văzut ce impact va avea combinarea tehnologiilor dezvoltate de Samsung în ultimii şapte ani cu deja puternicul nucleu RDNA licenţiat de la AMD.

O altă posibilitate este ca acordul de licenţiere semnat cu AMD să reprezinte doar o poliţă de asigurare împotriva eventualelor litigii pornite de alţi jucători din industrie, pe motiv că inovaţiile folosite de Samsung ar fi tehnologii brevetate deja de alte companii.

Alăturându-se gigantului Sony, pe lista partenerilor strategici abonaţi la tehnologiile dezvoltate de AMD, Samsung contribuie decisiv la dezvoltarea ecosistemului AMD Radeon în sfera dispozitivelor mobile, domeniu pe care rivalul Nvidia l-a testat în ultimii ani fără a se bucura de un succes constant.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult