ANALIST: Românii ocupă locul secund la cheltuieli de Crăciun. Un sfert cumpără cadourile online

21.12.2017
ANALIST: Românii ocupă locul secund la cheltuieli de Crăciun. Un sfert cumpără cadourile online

Într-un top al cheltuielilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă, România se află în acest an pe locul 2, după Mexic, din 20 de ţări analizate, în funcţie de procentul alocat per gospodărie (31,9%), adică circa 280 de euro, arată Constantin Magdalina, expert, Tendinţe şi Tehnologii Emergente.

Potrivit sondajului, realizat de Ferratum Grup, doar 25% dintre românii care au participat spun că preferă cumpărăturile online, diferenţa fiind reprezentată de cei care colindă magazinele în căutarea de cadouri. Potrivit aceleaşi surse, top 3 cadouri pentru care este alocat bugetul este format din: haine (20,9%), dulciuri (19,4%) şi jucării (12,7%). Pentru respondenţii la acest studiu, 28% din bugetul de sărbători este alocat pentru călătorii, 40% dintre români preferând serviciile AirBnb.

„Consacrat drept un bătrânel care împarte daruri celor mici, Moş Crăciun este un simbol ce cheamă. Este capital de relaţie pe care îl investim în ceilalţi prin simplă dăruire de cadouri. Se naşte o economie de circumstanţă care îşi are regulile ei specifice. Dăruim şi primim în bază unui comportament de reciprocitate care consolidează relaţiile cu ceilalţi şi stimulează consumul. Comunităţi întregi sunt antrenate simultan în jocul social al schimbului de daruri cu încărcătură simbolică şi efect în economie”, explică Magdalina.

Chiar dacă în copilăria omenirii darul avea multiple semnificaţii, în momentul de faţă cea economică predomina, spune analistul. Consumul învârte indicatorii economici şi desenează grafice de bunăstare statistică. „Darul creşterii economice pe bază de consum nu poate dură la nesfârşit. Dacă vine Moş Crăciun şi ne ia darul înapoi?”, încheie Constantin Magdalina.
 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult