Android pierde teren în fața iOS, dar continuă să domine piața smartphone

22.04.2022
Android pierde teren în fața iOS, dar continuă să domine piața smartphone

Android continuă să fie cel mai popular ecosistem pentru dispozitive mobile, chiar dacă iOS reușește să-i erodeze cota de piață în câteva piețe foarte importante.

Spre deosebire de Android, care este o platformă open-source liber de folosit și cu dispozitivele altor producători, iOS este practic sinonim cu iPhone și iPad, un ecosistem închis al cărui destin este strâns legat de strategia de business a gigantului Apple. În schimb, strategia Google este a aduce Android pe cât mai multe dispozitive cu putință, indiferent de prețul sau modul în care producătorii acestora aleg să-l folosească. Astfel, faptul că Apple a reușit să-și ridice cota de piață de la 19.4% în anul 2018 la 25.49% în 2022 este o realizare cu atât mai impresionată.

Spre comparație, cota de piață Android a scăzut de la 77.32% în anul 2018, până la 69.74% în prezent. Deși nu pare mult, cei 8% cotă de piață cedați platformei rivale iOS se traduc în venituri semnificativ mai mari pentru Apple, prin vânzarea de iPhone-uri și iPad-uri.

O posibilă explicație pentru reușitele obținute de Apple este extinderea treptată a ofertei de produse pentru a acoperirea unor segmente mai accesibile de prețuri, serii precum iPhone SE și tabletele iPad din gama entry-level contribuind semnificativ la creșterea bazei de utilizatori iOS. Cu siguranță, o contribuție importantă o are și tendința utilizatorilor de a păstra mult timp în circulație dispozitivele iOS de generație mai veche, fiabilitatea bună și suportul software oferit de Apple încurajând o piață sencond-hand înfloritoare.

Însă aceste lucruri, nu sunt suficiente pentru a detrona Android, natura open-source conferind platformei Google un avantaj decisiv în ce privește adopția la scară largă. În plus, prețul dispozitivelor electronice este un alt motiv pentru care Android va rămâne în top.

Cercetarea publicată de StockApps arată că în regiuni precum America de Sud și Africa, Android domină foarte mult piața locală, produsele Apple fiind mult mai scumpe în comparație cu cele ale concurenței. În America de Sud, doar 10% dintre dispozitivele mobile rulează iOS, în timp ce sistemul de operare Apple deține mai mult de jumătate din cota de piață din America de Nord.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult