Apple anunță divizarea valorii acțiunilor. Ce înseamnă acest lucru pentru investitori

31.07.2020
Apple anunță divizarea valorii acțiunilor. Ce înseamnă acest lucru pentru investitori
Foto: Profimedia Images

Apple, una dintre cele mai valoroase companii din lume, a anunțat divizarea valorii acțiunilor. Astfel, fiecare titlu va fi împărțit în patru acțiuni.

Numită în engleză „stock split”, operațiunea reprezintă o creștere a numărului de acțiuni tranzacționabile ale unei companii astfel încât capitalul deținut de fiecare acționar să rămână la fel. Astfel, cine are acum 10 titluri Apple va avea, după finalizarea procedurii, 40 de acțiuni la companie.

Operațiunea este una mai mult cosmetică, dar este binevenită pentru investitorii mici, deoarece acțiunile devin mai ieftine. Numărul acestora a crescut accelerat în ultima vreme, pe măsură ce platformele de tranzacționare gratuite oferite de aplicațiile Robinhood și Revolut au câștigat popularitate. Totuși, în cele două aplicații, utilizatorii pot cumpăra și fracții de acțiune, așa că prețul mare nu era un impediment.

Apple vrea să facă acțiunile mai accesibile

Sunt, însă, firme de brokeraj care nu permit acest lucru, iar unii investitori nu își permit să cumpere o acțiune întreagă Apple, care valorează în jur de 400 de dolari.

Capitalizarea unei companii (valoarea de piață) nu este afectată semnificativ de o astfel de operațiune, deoarece investitorii mici nu au puterea financiară pentru a face acest lucru. În ceea ce îi privește pe investitorii mari, pentru ei schimbarea este chiar pur cosmetică.

Compania a anunțat că prin această decizie dorește să facă acțiunile sale mai accesibile pentru un număr mai mare de investitori.

Modificarea se va produce la sfârșitul lui august.

Decizia Apple nu este neobișnuită. Compania a mai divizat valoarea acțiunilor sale în trecut, cel mai recent în 2014.

La momentul redactării articolului, o acțiune Apple valora 384,76 dolari, iar valoarea de piață a companiei era de 1.670 de milioane de dolari.

Sursa: Apple

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult