Iată de ce aplicația Robinhood nu poate influența semnificativ piața de capital

22.06.2020
Iată de ce aplicația Robinhood nu poate influența semnificativ piața de capital

Miliardarul Leon Cooperman i-a criticat recent pe tinerii care fac investiții prin intermediul unor aplicații precum Robinhood, spunând că aceștia „au făcut ravagii” pe Wall-Street. Cifrele arată, însă, că acuzațiile lui sunt nefondate.

Robinhood, cea mai populară aplicație prin care utilizatorii individuali fac tranzacții cu acțiuni fără a plăti comisioane, are 13 milioane de conturi active. Acestea au între 1.000 și 5.000 de dolari în ele, potrivit The Motley Fool. Dacă exagerăm și spunem că suma medie pe care o deține fiecare utilizator este de 5.000 de dolari, atunci comunitatea Robinhood are în administrare active în valoare de 65 de miliarde de dolari.

Șaizeci și cinci de miliarde de dolari este o sumă mare, dar nu și pentru piața de capital. Între 19 februarie și 12 februarie, piețele americane de acțiuni au pierdut 11.500 de miliarde de dolari. Netflix are o capitalizare bursieră de peste 200 de miliarde de dolari, de peste trei ori mai mult decât suma (mult umflată pentru acest exercițiu de imaginație) pe care o administrează comunitatea Robinhood.

Unii analiști au pus creșterea accelerată de pe burse din ultima perioadă, în ciuda pandemiei COVID-19 și a protestelor masive din SUA, pe seama acestor investitori tineri, care plasează bani pe burse fără a plăti comisioane. Ținând cont de cifrele de mai sus, însă, este clar că cei care folosesc aceste noi platforme nu pot influența piața de capital.

Se concentrează pe chilipiruri

Utilizatorii Robinhood se concentrează pe chilipiruri, precum acțiuni ale unor companii aeriene sau ale unor firme care oferă croaziere pe oceane, încercând să dea lovitura. Aceste afaceri au fost puternic afectate de pandemie, iar prețurile titlurilor au scăzut foarte mult. De aceea, mulți investitori tineri și fără experiență, precum cei care folosesc Robinhood, au achiziționat în număr mare acțiunile, ducând uneori la creșterea nejustificată a unora.

De aici a și apărut teoria că utilizatorii acestor aplicații influențează piețele financiare.

Faptul că acești investitori de retail nu sunt experimentați este subliniat și de un incident recent, când un student de 20 de ani s-a sinucis după ce a crezut că a înregistrat pierderi de 730.000 de dolari după ce a investit în opțiuni prin intermediul aplicației Robinhood.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult