Apple este cea mai verde companie de IT din lume, potrivit Greenpeace

11.01.2017
Apple este cea mai verde companie de IT din lume, potrivit Greenpeace

Mari companii de IT, precum Apple, Google şi Facebook, fac progrese semnificative în ceea ce priveşte trecerea către energie verde, în timp ce alte nume cunoscute, precum Samsung, Netflix şi Amazon bat pasul pe loc, potrivit unui nou raport al Greenpeace, numit „Clicking Clean: Who is Winning the Race to Build a Green Internet?”.

Apple a obţinut un indice al energiei curate folosite de 83%, cel mai mare din raportul Greenpeace. Pe locul doi s-a situat Facebook cu 67%. Google a obţinut 56%, dar Greenpeace notează faptul că organizaţia nu este foarte transparentă în ceea ce priveşte furnizorii de energie pe care îi foloseşte.

Noul cartier general pe care Apple îl construieşte în California se va baza 100% pe energie verde. 

Netflix este una dintre cele mai mari companii din cele analizate, reprezentând o treime din traficul de internet din America de Nord, şi ar trebui să contribuie semnificativ la cererea de date de streaming video la nivel mondial. În 2015, compania a anunţat că intenţionează să compenseze în totalitate amprenta de carbon, dar o examinare mai atentă a relevat faptul că apelează la energie produsă prin arderea cărbunelui sau credite de energie regenerabilă disparate, credite ce nu contribuie la investiţiile în energia regenerabilă.

Studiul arată amprenta de energie a celor mai mari operatori de date şi a aproape 70 dintre cele mai populare website-uri şi aplicaţii.

Aproape 20 de companii IT s-au angajat să folosească 100% energie regenerabilă. Dintre toate data center-ele evaluate, Switch (o companie nou intrată în acest raport anual) a făcut cele mai multe progrese pentru a alimenta întregul centru cu energie regenerabilă, atât prin achiziţii cât şi prin susţinerea agresivă a energiei regenerabile.

În 2012, amprenta energetică a industriei IT reprezenta 7% din consumul global de energie electrică, cifră ce va creşte cu siguranţă ţinând cont de creşterea traficului de internet, lucru ce va duce amprenta energetică IT la peste 12% din consumul global. Streamingul reprezinta 63% din traficul global de internet în 2015 şi se prognozează o creştere a acestuia la 80% până în 2020, conform raportului Cisco Network Traffic Forecast publicat în 2016.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult