Apple începe să mute în afara Chinei și producția iPad, spre exasperarea regimului de la Beijing

06.12.2022
Apple începe să mute în afara Chinei și producția iPad, spre exasperarea regimului de la Beijing

Protestele violente apărute la fabricile Foxconn din China, pe fondul măsurilor anti-COVID și alte „erori tehnice” cel puțin discutabile, par să urgenteze planurile Apple pentru relocarea cât mai rapidă a producției în regiuni ale lumii cu „ambianță” ceva mai predictibilă.

Din păcate pentru Apple, exit-ul din China nu este chiar atât de ușor pe cât pare, producătorul iPhone 14 fiind captiv unul lung șir de dependențe pe lanțul de aprovizionare. Pur și simplu nu poți muta asamblarea finală a dispozitivelor într-o țară „rivală” lăsând în urmă furnizori esențiali de componente, a căror strategie de business poate fi oricând influențată pe criterii politice. O altă problemă pe care Apple nu o va putea depăși cu ușurință este cea a lipsei angajaților calificați, India fiind mai degrabă o destinație pentru companii de îmbrăcăminte, industria auto și alți factori economici axați pe muncă fizică. Cel puțin deocamdată, doar China oferă combinația „ideală” a unui sistem de învățământ ultra-competitiv și nivel de trai suficient de scăzut pentru a livra un flux constant de muncitori bine instruiți, dispuși să lucreze pe bani puțin în fabricile contractate partenerilor occidentali. În schimb, India s-a făcut remarcată mai degrabă prin forță de muncă slab instruită și predispusă la revolte violente, lipsa infrastructurii și alte probleme.

Totuși, Apple a făcut progrese importante cu partenerii din India, anunțând demararea producției iPhone 14 în regiune la scurt timp după anunțul oficial de lansare. În prezent, până la 35% din producția iPhone vine din India, gama iPad intrând acum pe această listă.

Momentan, nu este clar cât anume din producția iPad va veni din afara Chinei, Apple confirmând diversificarea producției și cu fabrici din Vietnam. Per total, Apple țintește să aibă cel puțin 30% din producția totală de electronice livrată de alte fabrici din regiunea Asiei. Totodată, Apple caută să-și suplimenteze capacitatea de aprovizionare cu furnizori din SUA, acoperind măcar aspecte esențiale precum furnizarea microprocesoarelor de înaltă tehnologie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult