Cât costă fabricarea unui iPhone 14 Pro Max în comparație cu prețul său de 1336 euro

13.02.2023
Cât costă fabricarea unui iPhone 14 Pro Max în comparație cu prețul său de 1336 euro
foto: iFixit

iPhone 14 Pro Max, cel mai scump telefon din oferta Apple aduce profituri considerabile pentru compania americană, reprezentând de aproape trei ori costurile materiale de fabricație.

Potrivit analizei Counterpoint Research, iPhone 14 Pro Max este cu 13% mai ieftin de fabricat decât predecesorul iPhone 13 Pro Max, economii importante rezultând din ieftinirea componentelor legate de conectivitatea 5G, o tehnologie ajunsă la maturitate. În schimb, costurile au crescut cu 3.4% prin includerea altor componente mai performante, cum ar fi noua cameră principală de 48MP și includerea unui ecran compatibil cu funcționalitatea always-on display.

Ce și cum s-a schimbat pe lista de componente iPhone 14 Pro Max:

  • Cipul A16 Bionic costă Apple cu aproximativ 11 USD mai mult per unitate decât predecesorul A15 Bionic.
  • Componentele din categoria generală de „procesare”, care include cipul A16 Bionic, reprezintă acum 20% din costul total al materialelor.
  • Componentele proiectate direct de Apple au o pondere mai mare în costul total de fabricație. Comparat cu predecesorul iPhone 13 Pro Max, acestea reprezintă 22% din costul total de fabricație
  • Apple plătește aproximativ 474 USD pentru producerea unui exemplar cu suport mmWave și stocare de 128 GB
  • Producerea versiunii de 128GB, prevăzută cu conectivitate 5G doar în banda sub-6GHz, costă 454 USD.

Potrivit analizei publicate de Counterpoint Research lista principalelor componente iPhone 14 Pro Max duce la un cost de numai 454 dolari pentru fabricarea versiunii de bază a telefonului, cea cu 128GB memorie internă. Desigur, cifra enunțată nu include numeroasele costuri ascunse, de la manopera de asamblare plătită partenerilor OEM din țări precum China sau India, până la costuri legate de logistică (depozitare și transport), taxe aplicabile importurilor extracomunitare. Nu ar trebui desconsiderate nici costurile dificil de cuantificat, reprezentând anii de cercetare și dezvoltare a tehnologiilor din spatele fiecărei componente, plus partea de software.

Adăugând la „insulta” oferită consumatorilor europeni, Apple vinde iPhone 14 Pro Max la un preț oficial de 1079.99 dolari în echiparea de bază, valabil în magazinele din SUA. În schimb, prețul de 1335.99 euro anunțat pentru magazinele europene este umflat în termeni reali și din diferența de curs valutar, în defavoarea monedei europene, cât și de adaosurile aplicate mai mult sau mai puțin discreționar de diversele magazine.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult