Ce se întâmplă atunci când cumperi pe bursă acțiuni la o companie chineză, precum Nio

04.08.2021
Ce se întâmplă atunci când cumperi pe bursă acțiuni la o companie chineză, precum Nio
Foto: Shutterstock

Românii, la fel ca cetățenii altor țări, au început să investească – în acțiuni, fonduri și criptomonede – în pandemie. Un imbold l-au dat acestei activități și valurile făcute pe internet și în presă de titluri din categoria „meme stocks”, precum AMC și GME, care au înregistrat la un moment dat creșteri uriașe.

Sunt destui români care (cred că) au în portofoliu acțiuni chineze precum Nio, Alibaba sau Tencent. De fapt persoanele respective nu dețin titluri la firmele respective. Utilizatorul u/CptIskarJarak a explicat pe Reddit care este situația reală.

Partidul Comunist din China nu le permite entităților străine să dețină participații în companii din statul asiatic. Când un investitor achiziționează un titlu Nio, de exemplu, acesta cumpără, de fapt, o acțiune într-o companie dintr-un paradis fiscal, precum Insulele Cayman, care are același nume ca cea din China. Această firmă are anumite înțelegeri încheiate cu compania reală pentru ca acționarii ei să primească anumite beneficii.

Majoritatea acestor vehicule înregistrate în paradisuri fiscale sunt subsidiare ale companiilor din China cărora le poartă numele, dar acest lucru nu este obligatoriu.

Companiile chineze folosesc această metodă pentru a atrage capital de pe piețele internaționale. Uneori, după ce această misiune a fost îndeplinită, firmele sunt delistate și relistate în China la un preț mai mare pe acțiune.

CITEȘTE ȘI:

Top 10: Automobilele electrice cu cele mai mari vânzări, pe piața europeană, în 2021

Unii utilizatori de Reddit cred că un titlu AMC poate valora 500.000 de dolari. Top 3 cele mai scumpe acțiuni americane din istorie

Wall Street: De ce simt utilizatorii Robinhood că au fost trădați și ce ar putea urma pentru startup-ul devenit „Șeriful din Nottingham”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult