China are dreptate să se teamă de India. Publicație: Apple mută șase linii de producție de 5 miliarde de dolari

04.08.2020
China are dreptate să se teamă de India. Publicație: Apple mută șase linii de producție de 5 miliarde de dolari
Foto: Shutterstock

Țara de care se teme cel mai mult regimul comunist din China nu este SUA, cu care se află într-un război comercial, ci vecina India. Beijingul știe că statul democratic din sud are capacitatea de a deveni noua „fabrică a lumii”, în defavoarea Chinei. Are o populație aroape la fel de mare, dar mai tânără și costuri de producție mai mici.

Între cele două țări a izbucnit recent un conflict la graniță, în urma căruia New Delhi a interzis zeci de aplicații „made in China”, inclusiv populara rețea de socializare TikTok. Iar între India și China, companiile vestice aleg India, deoarece nu au privit niciodată cu ochi buni colaborarea cu un regim autoritar.

Nu e de mirare, astfel, că Apple intenționează să mute șase linii de producție pentru iPhone, capabile de exporturi anuale în valoare de 5 miliarde de dolari, în țara în care se află Taj Mahalul. Informațiile au fost publicate de Times of India, dar nu au fost confirmate dintr-o a doua sursă. Potrivit publicației, prin această mutare vor fi create în India 55.000 de locuri de muncă în viitorul apropiat.

Citește și: Telefoane și electronice care nu sunt „Made in China”? Vor fi tot mai multe

Compania americană ar fi presat deja partenerul său principal din China, Foxconn, să investească un miliard de dolari în India.

În mai, o altă publicația indiană, Economic Times, scria că în următorii cinci ani Apple ar putea produce anual telefoane în valoare de 40 de miliarde de dolari în India. Publicația preciza că existau negocieri între compania americană și guvernul de la New Delhi.

De altfel, India și-a propus să atragă peste 1.000 de companii americane care produc în China, inclusiv producătorii de dispozitive medicale Abbott Laboratories și Medtronic Plc.

China, amenințată și de „camarazii” din Vietnam

Chine nu pierde teren doar în fața Indiei, ci și în fața unui alt stat comunist, Vietnamul. În statul asiatic mai mic sunt produse deja foarte multe electronice.

Printre companiile care au fabrici acolo sau folosesc contractori se numără Samsung, Intel, Sharp, Nokia sau LG.

Țara exportă electronice în valoare de peste 50 de miliarde de dolari anual, iar valoarea acestora va crește accelerat, potrivit analiștilor, mai ales în defavoarea Chinei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult