China impune o lege de protecție a datelor mai strictă asupra companiilor cu investitori străini

13.07.2021
China impune o lege de protecție a datelor mai strictă asupra companiilor cu investitori străini

Eliminarea aplicației Didi de pe platformele digitale din China a fost doar începutul, autoritățile cerând acum companiei să scoată și alte 25 de aplicații din portofoliul său de pe magazinele de mobil. Aparent, Didi colectează date despre utilizatorii săi într-un mod ilegal, iar aplicațiile nu vor reveni până când nu vor fi corectate. Se pare însă că această mișcare a Chinei va afecta nu doar Didi, ci oricare altă companiei care caută investitori străini.

Noul regulament afectează deja Didi, cel mai mare serviciu de ride-hailing din lume

Reuters a publicat noi informații despre felul în care China își schimbă atitudinea față de companiile autohtone care se listează la bursă în alte țări. Toate companiile care caută investiții străine și care au mai mult de un milion de clienți, vor trebui să se supună unui nou set de reguli referitoare la securizarea și protejarea datelor personale. Didi este doar prima companie care este afectată momentan, însă vor apărea și altele. Compania era listată la bursă abia din luna iunie, iar această nouă lege a Chinei a dus la scăderea prețului acțiunilor cu 20% inițial.

De exemplu, ByteDance, compania din spatele rețelei de socializare TikTok, plănuiește de mai mult timp să se listeze la bursă în SUA, însă noua legislație face acest lucru foarte complicat. Conform autorităților din China, aceste reguli sunt necesare pentru a-și proteja cetățenii, întrucât autoritățile străine, prin intermediul investitorilor, ar putea altfel intra în posesia datelor cetățenilor săi. Înainte de listarea pe o bursă străină, companiile vor trebui să se conformeze la noile cerințe de securitate

Aceste noi legi și regulamente fac parte din conflictul economic dintre SUA și China, care a luat amploare în perioada administrației Trump. Chiar dacă noul cabinet al lui Joe Biden a încercat să repare anumite probleme, precum situația Xiaomi, alte „lupte” în acest conflict sunt în plină desfășurare. Chiar dacă SUA are acum o atitudine mai puțin ostilă față de China, Huawei, de exemplu, nu scapă de restricții.

sursa: Reuters

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult