Concurența acuză Google că nu a eliminat „avantajul ilegal” pe care îl are unealta sa de comparare a prețurilor

29.09.2020
Concurența acuză Google că nu a eliminat „avantajul ilegal” pe care îl are unealta sa de comparare a prețurilor

Google Shopping, unealta online de comparare a prețurilor a companiei americane, încă avanteajează propriile anunțuri ale Google, potrivit unui studiu.

Firma Lademann & Associates a analizat 10 miliarde de clicuri date pe rezultate de căutări de produse și servicii a arătat că sub 1% din traficul din Google se duce la competitorii Google Shopping/Cumpărături, precum Idealo or Kelkoo.

Studiul a fost comandat de 25 de site-uri care oferă servicii de comparare a prețurilor.

Google a primit cea mai mare amendă din lume de la Comisia Europeană: 5 miliarde de dolari

În 2017, Comisia Europeană a amendat Google cu 2,4 miliarde de euro din cauza practicilor anticoncurențiale în acest domeniu.

„Google a conceput numeroase produse și servicii inovatoare care au avut un impact real în viața noastră. Acesta este un lucru bun. Totuși, prin strategia pe care a aplicat-o pentru serviciul său de comparare a prețurilor, Google nu s-a mulțumit doar să atragă clienții prin oferirea unui produs mai bun decât produsele concurente, ci a abuzat de poziția dominantă deținută pe piață de motorul său de căutare, promovându-și în primul rând propriul serviciu de comparare a preturilor. Ceea ce a făcut Google este ilegal în temeiul normelor antitrust ale UE. Google nu le-a dat altor societăți șansa de a concura pe bază de merite și de a inova. Mai presus de toate, nu le-a dat consumatorilor europeni posibilitatea de a alege în cunoștință de cauză și le-a refuzat dreptul de a se bucura pe deplin de avantajele inovării.” – Margrethe Vestager, fostul comisar european responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Compania a anunțat că a luat măsuri pentru a remedia problemele, dar acestea nu se văd, potrivit studiului citat. „Google este încă în starea de spirit în care Microsoft a fost cândva, ei cred că sunt deasupra legii”, a declarat Thomas Höppner, avocat la firma internațională de avocatură Hausfeld, citat de Newsweek.

Cercetarea mai arată că în cei trei ani de când Google a primit amenda, vizibilitatea și profitabilitatea competitorilor companiei s-a înjumătățit.

Gigantul are probleme și în SUA, unde Departamentul Justiției se pregătește să deschidă o acțiune antitrust împotriva companiei. Alți giganți anchetați sunt Amazon, Facebook și Apple.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult