Documente care demonstrează că Huawei a colaborat cu Coreea de Nord ar putea complica mai mult sancţiunile SUA asupra companiei

23.07.2019
Documente care demonstrează că Huawei a colaborat cu Coreea de Nord ar putea complica mai mult sancţiunile SUA asupra companiei

Huawei are de mai mulţi ani probleme cu guvernul american, însă abia în ultimii câţiva ani acestea au început să fie mai vizibile şi pentru public. America a interzis comercializarea smartphone-urilor companiei în bazele militare americane, iar magazinele din SUA refuză să vândă aceste produse pentru suspiciuni de spionaj. În acelaşi timp, în urma unor afaceri mai puţin legale cu Iranul realizate prin intermediul Huawei şi companiilor subsidiare, fiica fondatorului companiei, Meng Wanzhou a fost arestată la domiciliu în Canada şi ar putea fi extrădată americanilor. Noi informaţii sugerează însă că acestea nu sunt singurele probleme ale companiei chineze, fiind găsite şi legături cu Coreea de Nord.

Atât Iranul, cât şi Coreea de Nord sunt ţări puse sub embargou de SUA şi aliaţii săi. Astfel, acestea nu au acces la produse americane sau din alte ţări care sunt aliate SUA. Totuşi, Huawei deja avea probleme cu SUA din cauza împrumutului de bani de la bănci americane pentru a dezvolta afaceri în Iran prin intermediul unei subsidiare, lucru care încalcă embargoul, însă acum au apărut dovezi care spun că Huawei a ajutat la dezvoltarea reţelei de telefonie 3G în Coreea de Nord, folosind tehnologii din SUA.

Washington Post a intrat în posesia unor documente furnizate de angajaţi Huawei sub protecţia anonimatului, care ar trebui să demonstreze legăturile companiei cu Coreea de Nord. Se pare că dezvoltarea reţelei de telecomunicaţii din statul comunist a fost realizată cu ajutorul unei alte companii numită Panda, cu sediul la Beijing, în timp ce unele dintre echipamentele folosite erau fie de origine americană, fie includeau componente sau tehnologii dezvoltate de companii americane. Astfel, Huawei ar fi încălcat embargoul internaţional asupra Coreei de Nord.

Nu este clar cum va afecta această nouă problemă situaţia Huawei în SUA, unde compania va fi inclusă pe Entity List începând cu sfârşitul lunii august, moment în care companiile americane vor avea interdicţie să lucreze cu compania chineză fără o aprobare specială din partea guvernului. Pentru asta, companiile americane vor trebui să dovedească că afacerile pe care le vor face cu Huawei nu vor compromite securitatea naţională a Americii.

Anul trecut, ZTE aproape a intrat în faliment după ce SUA a interzis companiilor americane să mai lucreze cu producătorul chinez, pentru motive similare.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult