După 13 ani consecutivi de creştere, Apple a raportat prima scădere trimestrială a vânzărilor

27.04.2016
După 13 ani consecutivi de creştere, Apple a raportat prima scădere trimestrială a vânzărilor
Apple a anunţat, pe 26 aprilie, rezultatele financiare pentru primele trei luni ale acestui an şi al doilea trimestru fiscal al companiei. Producătorul iPhone a înregistrat, în perioada amintită, vânzări de 50,56 miliarde de dolari, în scădere cu 13% comparativ cu perioada ianuarie – martie din 2015. La momentul respectiv compania anunţa venituri de 58 miliarde de dolari. Este pentru prima dată în ultimii 13 ani când Apple înregistrează o scădere a vânzărilor trimestriale. Profitul a scăzut la 10,5 miliarde de dolari, fiind cu 23% mai mic decât cel înregistrat în primul trimestru din 2015.
 
Citeşte şi: După opt ani incredibili, vânzările iPhone au intrat în declin [INFOGRAFIC]
 
Declinul a fost provocat de cererea mai slabă pentru iPhone, cel mai important produs al companiei. Apple a vândut 51,2 milioane de smartphone-uri, cu 10 milioane mai puţine decât în primul trimestru al anului trecut. Compania nu s-a descurcat foarte bine în China, cea mai mare piaţă de smartphone-uri din lume, unde a înregistrat o scădere a vânzărilor de 26%, dar a consemnat o creştere de 56% din India, o altă piaţă-cheie. 
 
Ming-Chi Kuo, cel mai reputat analist Apple, crede că iPhone are nevoie de un nou design şi noi caracteristici inovatoare pentru a stabili din nou recorduri de vânzări. El aminteşte că smartphone-urile Apple nu dispun încă de încărcare wireless sau de tehnologie de încărcare rapidă a bateriei. 
 
Vânzările de tablete iPad au continuat să scadă. Compania a vândut 10,3 milioane de unităţi, cu 19% mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, când a livrat 12,6 milioane de tablete. Vânzările de computere Mac au intrat şi ele în declin (-12%), cu 4,03 milioane de unităţi vândute, faţă de 4,6 milioane în perioada ianuarie – martie din 2015. 
 
 
Există şi divizii care au înregistrat creştere. Este vorba de cea de Servicii, care a generat vânzări de 6 miliarde de dolari, faţă de 5 miliarde de dolari anul trecut. Aceasta include platforme precum App Store, iTunes Store, Apple Pay sau iCloud. A crescut şi divizia „Alte produse”, care include Apple Watch, Apple TV, Beats, cu 29%, ajungând la venituri de 2,2 miliarde de dolari. 
 
Două dintre cele mai noi produse lansate de companie, iPhone SE şi iPad Pro, nu au apucat să influenţeze semnificativ rezultatele. Cât de bine au fost primite produsele de piaţă vom vedea la sfârşitul celui de-al treilea trimestru fiscal al Apple. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult