Fonduri de 324 milioane dolari, sustrase de la utilizatorii unei populare platforme de criptomonede

06.02.2022
Fonduri de 324 milioane dolari, sustrase de la utilizatorii unei populare platforme de criptomonede
Foto: Shutterstock

Deși sunt promovate drept cea mai sigură, convenabilă și discretă modalitate de intermediere a tranzacțiilor, fondurile în criptomonede continuă să fie sustrase în volume uriașe de pe platformele de tranzacționare, demonstrând în fapt contrariul.

Preferate inclusiv pentru operațiuni nu tocmai legale, precum spălarea de bani, transferuri nedetectabile de fonduri și externalizarea averilor cu șanse minime de a apărea pe „radarul” autorităților din țara de origine, criptomonedele apar tot mai des în vizorul autorităților care încearcă să reglementeze această formă de tranzacționare, dar și al infractorilor care reușesc cu destul succes să-și alimenteze propriile conturi cu fondurile deținătorilor de criptomonede mai puțin experimentați.

Cel mai recent incident vizează Wormhole, o platformă care-și promovează serviciile pe nișa transferului de fonduri între diferite platforme de criptomonede. Potrivit comunicatului oficial, administratorii Wormhole au pierdut urma a 120.000 monede wETH, echivalând cu 324 milioane dolari americani, sustrase de hackeri prin exploatarea unui bug al platformei necunoscut anterior.

Fără o soluție rapidă pentru soluționarea problemei apărute, administratorii Wormhole au trecut pur și simplu platforma de criptomonede în modul offline, implicit blocând și accesul deținătorilor de drept la fondurile păstrate în criptomonede. Chiar și așa, 93,750 dintre criptomonedele administrate folosind rețeaua blockchain alternativă Solana au fost deja transferate în rețeaua principală Ethereum, putând fi vândute mai departe în orice moment.

Deocamdată, principala reacție a administratorilor Wormhole este anunțarea unei recompense de 10 milioane dolari, de oferit în schimbul informațiilor care contribuie în mod decisiv la recuperarea fondurilor pierdute.  Ulterior, administratorii Wormhole au confirmat pe Twitter că ”toate fondurile au fost returnate” conturilor deținute de utilizatorii platformei, toate serviciile reluând funcționarea normală. În timp ce compania promite un raport complet al incidentului survenit, rămâne dacă clienții platformei de criptomonede pot accesa și recupera integral fondurile încărcate pe platforma de trading.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult