Fostul oligarh rus Hodorkovski explică motivul major pentru care Putin nu va folosi armele nucleare în Ucraina

23.06.2023
Fostul oligarh rus Hodorkovski explică motivul major pentru care Putin nu va folosi armele nucleare în Ucraina
Foto: Profimedia Images

Fostul oligarh rus exilat Mihail Hodorkovski a declarat că Putin nu va folosi armele nucleare, deoarece astfel războiul lui din Ucraina „s-ar prăbuși în câteva luni”.

Hodorkovski, condamnat la 10 ani de închisoare din cauza criticilor aduse regimului Putin, spune că Rusia are nevoie de importurile paralele pentru a putea continua războiul. Mai mult, liderul de la Kremlin este preocupat, potrivit lui Hodorkovski, de „auto-conservare”.

Mecanismul importurilor paralele nu este complicat. Moscova importă produse la care nu mai are acces din țări cu care are relații bune, precum foștii sateliți sovietici. Bunurile ajung la preț mai ridicat, cu până la 20%, pe piața rusă.

Prin această metodă, Rusia reușește să obțină produse la care nu mai are acces din cauza restricțiilor impuse de țările din Vest. Așa ajung în țară smartphone-uri iPhone, pantofi sport Adidas, echipamente de rețea, componente de drone și rachete sau procesoare.

Citește și: Nu duc lipsă de idei malefice: Rușii au găsit o întrebuințare pentru miile de tancuri arhaice pe care le au

„Putin se apropie de o limită peste care nu mai este benefic să treacă”, a declarat Hodorkovski într-un clip video publicat pe o rețea de socializare.

Dacă Putin folosește armele nucleare, pierde automat posibilitatea de a face aceste importuri. „Fără importuri paralele abilitatea lui de a produce muniție se sfârșește în câteva luni”, a adăugat el.

Peste 60% din componentele esențiale pentru producția de arme importate de Rusia în 2022 proveneau din SUA, potrivit think tank-ului KSE Institute. Procentul a scăzut cu doar 15% comparativ cu anul de dinainte de invazie.

Recent, serviciile de informații din Ucraina au anunțat că Rusia pregătește „un atac terorist” la centrala nucleară din Zaporijjea, cea mai mare din Europa. „Au pregătit totul pentru asta. Radiația nu ține cont de granițe”, a spus președintele Zelensky.

Hodorkovski crede că fostele state sovietice nu vor mai dori să ajute regimul Putin să importe componente esențiale dacă nori radioactivi ajung între granițele lor din cauza acțiunilor Rusiei.

Sursa: Newsweek

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult