Nu duc lipsă de idei malefice: Rușii au găsit o întrebuințare pentru miile de tancuri arhaice pe care le au

22.06.2023
Nu duc lipsă de idei malefice: Rușii au găsit o întrebuințare pentru miile de tancuri arhaice pe care le au
Foto: Profimedia Images

Rusia are mii de tancuri vechi pe care le conservă. Aceste vehicule nu pot fi folosite în prima linie, deoarece sunt depășite total din punct de vedere tehnologic de platformele pe care le utilizează ucrainenii. Aceștia din urmă au primit inclusiv tancuri moderne vestice, precum Leopard 2 sau Bradley.

Rușii au găsit, însă, întrebuințări pentru miile de tancuri T-54/55 de care dispun. Unele dintre aceste vehicule sunt folosite pe post de artilerie. Tancurile stau mult în spatele primelor linii și lansează proiectile împotriva pozițiilor ucrainene. Spre deosebire de artileria obișnuită, T-55-urile utilizate în acest rol au avantajul că își pot schimba repede poziția, fiind mai puțin expuse la operațiunile contra-artilerie.

Mai recent, însă, aceste „vechituri” au fost transformate în vehicule „kamikaze”. Tancuri T-54/55 și alte vehicule vechi sunt încărcate cu explozibili și trimise spre fortificații inamice, într-o cursă fără întoarcere.

Citește și: Fostul oligarh rus Hodorkovski explică motivul major pentru care Putin nu va folosi armele nucleare în Ucraina

Momentul când un tanc încărcat cu explozibili înaintează spre o poziție ucraineană a fost filmat. Din fericire, în acest caz vehiculul a fost oprit de o mină. A urmat o explozie uriașă după ce tancul a fost lovit din nou, aparent de o rachetă de tip Javelin.

Despre acest incident a scris și un blogger militar rus: „Am trimis un tanc kamikaze, încărcat cu șase tone de TNT, spre pozițiile ucrainene în Mariinka. Din păcate nu a ajuns la destinație, fiind distrus de o mină”.

Pe de altă parte, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat weekend-ul trecut că un tanc controlat de la distanță, încărcat cu 3,5 tone de TNT și cu cinci bombe FAB-100, a distrus o poziție ucraineană.

Mai mult, agenția de presă rusească RIA Bovosti a scris despre un alt caz în care un transportor blindat de trupe, vechi de 70 de ani, a fost condus de un mecanic-conductor până la o distanță de 300 de metri de pozițiile ucrainene. Apoi, după ce a fixat vehiculul în direcția acestora, militarul rus ar fi sărit din el și l-ar fi lăsat să ajungă singur la destinație. Explozibilii ar fi fost detonați de la distanță, printr-o telecomandă.

Sursa: Task & Purpose

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult