Fostul șef al Google a dezvăluit adevăratul motiv pentru care SUA atacă Huawei

25.06.2020
Fostul șef al Google a dezvăluit adevăratul motiv pentru care SUA atacă Huawei
Foto: Hepta

De ani de zile politicieni din SUA susțin că gigantul chinez Huawei reprezintă un risc de securitate pentru Vest din cauza legăturilor pe care compania le-ar avea cu guvernul comunist de la Beijing. Totuși, publicului larg nu i-au fost prezentate dovezi clare care să susțină această teorie. Încă din 2012, un comitet din cadrul Congresului american cerea interzicerea în SUA a companiilor Huawei și ZTE.

Anul trecut, Departamentul Comerțului din SUA a introdus cele două companii pe o „listă neagră”, numită Entity List. Măsura împiedică Huawei și ZTE să facă afaceri cu companii americane fără permisiunea guvernului SUA. Toate aceste măsuri au afectat inclusiv divizia de telecomunicații a Huawei, care a pierdut multe contracte pentru realizarea de rețele 5G.

Americanii au mers și mai departe și au anunțat că vor înlocui echipamentele produse în China din rețeaua de electricitate. Mai mult, unele companii chineze ar putea fi delistate de pe bursele din Statele Unite.

Eric Schmidt, fostul șef al Google, a declarat că routere produse de Huawei au partajat informații colectate de la utilizatori vestici cu regimul comunist din China. Potrivit lui, compania chineză este o amenințare reală la adresa securității Americii.

Huawei, victima propriului succes?

„Nu există dubii asupra faptului că informații de la routere Huawei au ajuns, în final, în mâini care par să fie ale statului (n.e. – chinez). Oricum, asta s-a întâmplat și suntem siguri că s-a întâmplat”, a declarat Schmidt, acum președintele unei organizații din cadrul Pentagonului, într-un documentar prezentat de BBC Radio.

Huawei a negat acuzațiile care i-au fost aduse de către fostul șef al Google. „Acuzațiile aduse de Eric Schmidt, care acum lucrează pentru guvernul SUA, sunt pur și simplu false și, la fel ca altele din trecut, nu sunt susținute de dovezi”, a declarat Victor Zhang, șeful Huawei UK. „Huawei este independentă față de orice guvern, inclusiv față de guvernul chinez”, a adăugat el.

Eric Schmidt admite, însă, că Huawei dezvoltă produse și servicii foarte bune, unele superioare celor oferite de concurența din Statele Unite.

El a lăsat să se înțeleagă că o parte din problemele pe care le are compania în America sunt cauzate de succesul său „Este important să avem opțiuni, iar pedepsirea unei companii din cauza succesului ei nu îi va ajuta pe consumatorii americani”, a spus Schmidt.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult