Intel va produce procesoare pentru parteneri precum IBM, Qualcomm, Microsoft sau Google

24.03.2021
Intel va produce procesoare pentru parteneri precum IBM, Qualcomm, Microsoft sau Google

Compania Intel s-a confruntat cu probleme în ultimii câțiva ani, întrucât nu a reușit încă să dezvolte procesoare pe un proces de fabricație mai mic de 10nm. De altfel, modelele pe 10nm sunt doar variante pentru computere ultra portabile, pe desktop-uri folosind încă arhitectura pe 14nm. Între timp, concurența directă, AMD, livrează deja procesoare pe 7nm și se pregătește deja de miniaturizare pentru generațiile următoare. Intel anunță însă că multe dintre probleme au fost rezolvate și că plănuiește să investească 20 miliarde de dolari în dezvoltarea de noi fabrici de procesoare.

Intel va produce procesoare pentru alte companii, dar va și produce modelele proprii în fabricile altor companii

Recent, Intel a cumpărat capacitate de producție de la TSMC pentru dezvoltarea anumitor modele de procesoare proprii în fabricile taiwaneze. Compania susține că va continua să apeleze în viitor la astfel de soluții, în timp ce pregătește propriile fabrici în Arizona, SUA. Noile fabrici vor intra sub noua entitate Intel Foundry Services, care se va ocupa exclusiv cu partea de producție a companiei.

Printre companiile la care Intel va apela pentru producția modelelor proprii se numără TSMC, Samsung și GlobalFoundries, care vor produce atât procesoare pentru consumatori, cât și dintre cele pentru mediul enterprise. Probabil că se bazează pe faptul că liniile de producție pe 7 sau 10nm ale acestor fabrici vor fi relativ ieftine, în timp ce procesoarele sale abia în viitor vor atinge o astfel de miniaturizare.

Între timp, Intel va oferi în propriile fabrici producție de procesoare pe arhitectură x86, ARM și Risc-V pentru clienți. Planurile sunt ca Intel să producă pentru parteneri precum IBM, Qualcomm, Microsoft, Google și chiar Apple. De altfel, fabricile din SUA sunt doar începutul, compania având planuri și pentru producție în Europa.

Nu în ultimul rând, Intel anunță un parteneriat strategic cu IBM. Cele două companii vor colabora pendr dezvoltarea generațiilor următoare de procesoare.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult