Măsura care poate duce la dispariția aplicațiilor de tip Robinhood, care oferă tranzacționare gratuită pe bursă

31.08.2021
Măsura care poate duce la dispariția aplicațiilor de tip Robinhood, care oferă tranzacționare gratuită pe bursă
Foto: Shutterstock

O practică foarte controversată de pe piața de capital americană a dus la apariția mai multor aplicații populare, precum Robinhood, care permit tranzacționarea gratuită de acțiuni și alte instrumente financiare. Datorită acesteia, aplicațiile de profil au ajuns să atragă milioane de investitori individuali.

Practica respectivă se numește PFOF (payment for order flow/plata pentru fluxul de comenzi). Această este o metodă de generare de venituri folosită de mulți brokeri și este criticată deseori pentru lipsa de transparență. Prin PFOF, piața poate fi manipulată, iar jucătorii instituționali îi pot exploata pe cei de retail. De aceea, în multe state, precum Marea Britanie, Australia sau Canada, PFOF este interzisă, potrivit Reuters.

Mecanismul este o sursă de venituri vitală pentru platformele care nu percep comisioane de tranzacționare.

Cum funcționează PFOF, principala sursă de venituri a Robinhood?

Pe înțelesul tuturor, market makeri ca Citadel sau Virtu plătesc brokeri precum Robinhood, WeBull sau Revolut (prin DriveWealth, firma care pune la dispoziția startup-ului infrastructura de tranzacționare) pentru dreptul de executa comenzile făcute de clienții acestora. Sumele sunt mici, dar Robinhood, de exemplu, are milioane de conturi active, iar comunitatea are în administrare active în valoare de câteva zeci de miliarde de dolari.

De cealaltă parte, Citadel și Virtu primesc informații vitale despre acțiunile și intențiile investitorilor individuali, pe care le pot apoi exploata.

Anul trecut, Robinhood primea de la market makeri 17 cenți la fiecare 100 de acțiuni tranzacționate, cea mai mare sumă de pe piață. Prin comparație, Charles Schwab, o companie cu tradiție, primea doar 11 dolari. La opțiuni, Robinhood câștiga 58 de cenți, la fel ca TD Ameritrade.

SEC are „pe masă” posibilitatea interzicerii PFOF

Gary Gensler, șeful arbitrului pieței financiare americane, Securities and Exchange Commission (SEC), a declarat, pentru publicația Barron’s, că măsura interzicerii PFOF se află „pe masa” instituției. Asta nu înseamnă că va fi adoptată, ci că este luată în calcul și analizată.

Declarația lui Gensler a dus la scăderea accentuată a acțiunilor Robinhood în ședința de tranzacționare de luni.

În cazul în care plata pentru fluxul de comenzi este interzisă în SUA, aplicațiile de tipul Robinhood își vor pierde avantajul competitiv și vor fi nevoite să perceapă de asemenea comisioane de tranzacționare sau să lanseze servicii premium.

CITEȘTE ȘI:

Amendă record primită de startup-ul Robinhood

Ce se întâmplă atunci când cumperi pe bursă acțiuni la o companie chineză, precum Nio

Wall Street: De ce simt utilizatorii Robinhood că au fost trădați și ce ar putea urma pentru startup-ul devenit „Șeriful din Nottingham”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult