Meta dezvoltă un cip dedicat pentru accelerare AI

21.05.2023
Meta dezvoltă un cip dedicat pentru accelerare AI

După schimbarea numelui în Meta și pariul ratat cu universul Metaverse VR, compania lui Mark Zuckerberg se avântă cu investiții de miliarde în piața soluțiilor pentru accelerare AI, în prezent dominată de NVIDIA.

La puțin timp după ce am aflat despre alianța dintre Microsoft și AMD, în care dezvoltatorul Windows se angajează să finanțeze cu miliarde dolari eforturile AMD pentru extindere în domeniul soluțiilor de accelerare AI, Mark Zuckerberg anunță și el că vede ”o oportunitate de a introduce agenți AI la miliarde de oameni în moduri care vor fi utile și semnificative”. De fapt, CEO-ul Meta vorbește despre cip-uri dedicate pentru accelerare AI și alte planuri de infrastructură care presupun investiții semnificative, dar esențiale pentru ca Meta să-și păstreze relevanța între marii giganți tehnologici.

Cip-ul în cauză se va numi MTIA (Meta Training and Inference Accelerator) și va fi primul accelerator dedicat pentru sarcini inference workload, proiectat de Meta pentru echiparea viitoarelor sisteme datacenter bazate pe AI. Potrivit vicepreședintelui Santosh Janardhan, noul cip furnizează ”mai multă putere pentru sarcini Compute și eficiență” decât un CPU și este ”personalizat pentru aplicațiile noastre interne. Altfel spus, Meta ia exemplul Microsoft dezvoltând propriul accelerator AI pentru uz intern, reducându-și astfel dependența de NVIDIA, care practică tarife exorbitante pentru soluțiile sale GPU.

Cu o combinație de cipuri MTIA și GPU ”vom oferi performanțe mai bune, latență redusă și eficiență mai mare pentru fiecare sarcină de lucru”, spune VP-ul Meta. Din păcate pentru Meta, inițiativa pentru dezvoltarea unui accelerator propriu pentru sarcini AI a venit cam târziu, cip-ul MTIA nefiind gata mai devreme de anul 2025. Între timp, Meta va trebui să-și dezvolte noile servicii bazate pe AI folosind hardware costisitor livrat de furnizori externi, precum NVIDIA.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult