Meta/Facebook pregătește încă un val de concedieri în masă

22.04.2023
Meta/Facebook pregătește încă un val de concedieri în masă

Chiar înainte de „anul eficienței”, așa cum l-a descris Mark Zuckerberg, Meta a inițiat cel mai mare val de concedieri din istoria companiei, 11000 de angajați fiind debarasați încă din luna noiembrie 2022. Însă ajustările cerute insistent de investitori, în urma eșecului tot mai evident al proiectului Metaverse, nu se opresc aici.

Resimțind din plin consecințele planului lui Mark Zuckerberg pentru dezvoltarea unui înlocuitor Facebook bazat pe realitate virtuală, Meta „îndulcește” pierderile deja comunicate investitorilor printr-o campanie agresivă de restructurare,  vizând concedierea unei părți deloc neglijabile din colectivul de 87.000 de angajați, repartizați între diferitele ramuri ale companiei, precum Facebook Instagram și Whatsapp.

Justificat prin dificultățile apărute la nivelul industriei și încetinirea economiei globale, noul val de concedieri ar urma să debaraseze în lunile următoare alți 10.000 de angajați, cu precădere prin oprirea proiectelor clasificate deja cu ”prioritate redusă”. Înșuși CEO-ul Mark Zuckerberg anticipează că echipele actuale se vor micșora în următorul an, în anticiparea unor venituri în stagnare, sau ușor mai mici decât în anul 2022. Doar săptămâna aceasta, până la 4000 de angajați Meta vor primi notificările de disponibilizare, cel mai probabil, printr-un simplu mesaje email.

Principala problemă pentru Mark Zuckerberg este că platformele susținute prin reclame, precum Facebook și Google suferă în mod acut de pe urma reducerii bugetelor de publicitate. Iar cum Meta este o companie puternic dependentă de publicitate, dar în același timp angajată în investiții extravagante cu dezvoltarea noului Metavers VR, perspectivele de profit pentru acționarii companiei sunt mai degrabă sumbre.

Deși, Meta a anunțat între timp AI personas, un sistem de inteligență artificială menit a fi integrat cu toate serviciile companiei, sunt șanse mari ca direcția nou indicată să fie doar o promisiune de marketing, compania lui Mark Zuckerberg pierzând deja prea mult timp cu „aventurile” în Metavers pentru a mai putea recupera decalajul uriaș față de Microsoft/Open AI și alți jucători din industrie care tatonează deja cu sisteme avansate de inteligență artificială.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult