În timp ce Huawei pare că va rămâne fără business-ul de chipseturi, alt producător chinez se pregătește sa-i ia locul

28.05.2020
În timp ce Huawei pare că va rămâne fără business-ul de chipseturi, alt producător chinez se pregătește sa-i ia locul

Producătorul chinez Oppo a anunțat că-și va dubla eforturile pentru dezvoltarea unui chipset propriu, destinat folosirii cu dispozitive smartphone.

Cu sediul în provincia Guangdong, Oppo este doar unul dintre producătorii smartphone controlați mai mult sau mai puțin direct de Guvernul Chinez, cel din urmă alimentând succesul în piețele locale și internaționale prin acordarea de facilități fiscale și subvenții ascunse, reflectând un tratament preferențial față de restul jucătorilor din piață. Alături de Huawei, Oppo are un rol important în ambițiile economice ale Chinei, iar la nevoie poate fi transformat într-un instrument de folosit în războiul interdicțiilor economice dus între Beijing și Washington.

Mișcarea prin care Oppo încearcă să devină propriul furnizor de chipseturi este probabil determinată de nevoia de a-și reduce dependența de principalul furnizor de chipseturi pentru telefoane premium – Qualcomm, o companie din SUA. Numai că planul nu este atât de ușor realizabil precum pare, Oppo fiind vulnerabil la același tip de măsuri care au tăiat accesul Huawei la serviciile TSMC, principalul fabricant de microprocesoare responsabil cu livrarea chip-urilor Kirin.

Potrivit statisticilor furnizate de IDC, livrările europene ale companiei au crescut cu peste 1000%, în parte datorită colaborărilor cu parteneri precum Vodafone, Orange și Telefonica. Potrivit Oppo, în dezvoltarea de chipseturi propriu are scopul de a îmbunătăți experiența oferită utilizatorilor, totodată asigurând pe termen lung poziția companiei. Aceste ambiții vin însă cu costuri foarte mari pentru Oppo, atât financiare dar și în timp, experiențele altor producători arătând că pot trece ani și mai multe revizii de chipseturi până când soluțiile create devin cu adevărat competitive în fața celorlalți jucători din piață. Având în vedere actualul context al crizei economic declanșate de pandemia COVID-19, planul Oppo de a deveni propriul furnizor de chipseturi este și mai dificil de justificat, altfel decât ca o reflexie a intereselor politice directe ale Chinei.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult