Qualcomm, amendat cu 993 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă în relaţia cu partenerul Apple

Autor: Aurelian Mihai 25.01.2018
Qualcomm, amendat cu 993 milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă în relaţia cu partenerul Apple

Comisia Europeană a anunţat că va penaliza gigantul Qualcomm cu o sumă reprezentând echivalentul a 4.9% din veniturile realizate în anul 2017. Amenda de 993 milioane de euro a fost decisă în urma unei investigaţii antitrust care a scos la iveală practici prin care gigantul american şi-a consolidat în mod abuziv poziţia dominantă ca şi producător de modem-uri LTE pentru dispozitive mobile.

Potrivit comunicatului oficial publicat de comisarul european Margrethe Vestager „Qualcomm a împiedicat timp de peste 5 ani pătrunderea altor producători de chipseturi LTE apelând la mijloace ilegale pentru a-şi consolida poziţia dominantă”.

Qualcomm a plătit miliarde de dolari unuia dintre cei mai influenţi clienţi – Apple, obţinând în schimb exclusivitate în furnizarea de chipseturi LTE pentru toate modelele iPhone şi iPad produse între anii 2011 şi 2016. Plăţile efectuate nu au fost simple deduceri din preţul produselor livrate, ci au fost condiţionate de angajamentul Apple de a nu folosi alte soluţii pentru comunicaţii LTE, decât cele furnizate de Qualcomm.

Înţelegerea dintre cele două companii a exclus astfel posibilitatea unei competiţii reale, negând consumatorilor şi altor companii din industrie şansa de a alege şi introduce noi tehnologii inovatoare.

Don Rosenberg, vicepreşedintele Qualcomm, a negat acuzaţiile aduse şi anunţă contestarea amenzii decisă în numele consumatorilor europeni.

Tags: